XIV. Lurkó Tánctábor

Megnéztük a vonósok műhelymunkáját, amellyel készülnek a szombati gálára. Szabó Zoltán alias Jumbó számolt be a tartalmas munkáról.

Egy különleges produkcióval készülnek a dalos pacsirták a szombati gálára. Hiánypótló kutatás tette lehetővé, hogy Kiskunmajsa és környékének népdalai feldolgozásra kerülhessenek, amelyekből a gálán hallhatunk gyöngyszemeket. A zenei anyag teljes feldolgozása után, lehetőség lesz cd lemezen kiadni és a nagyérdemű elé tárni, az elfeledett, nem ismert majsai és környékbeli népdalokat.

A Lurkóban ismét fergeteges hangulatú koncerttel zárták a napot, ahol a pécsi együttes hatalmas sikert aratott. A Kacaj együttes több tagja már visszatérő lurkótáboros, akik már hazajönnek hozzánk. Most a zenekar kiegészülve, teljes létszámában mutatkozott be Kiskunmajsán és a nagy siker egyben az állandó belépőt is előre jelezheti az elkövetkező évekre.

Beköltözött a muzsikaszó a majsai tájházba is. Táncokkal, zenével és dalokkal is készülődnek a lurkók a szombati táborzáró gálára. Berki Lilla és Varró János zenetanárok vezetésével minap külső helyszínen, a tájházban gyakoroltak a fiatalok, akik a hét során kiskunsági dalokat tanultak. A táborzás során hatvan olyan dalt – többi között katona- és rabénekeket, szerelmes és lakodalmas dalokat – ismertek meg, melyeket a környéken Kiskunmajsán, Kiskunhalason vagy éppen Jászszentlászlón gyűjtöttek.

Baranyai csárdást és verbungot tanulnak a nebulók, a lurkós rezes banda pedig adja a zenei alapot. A tizenéves korosztály a komlói Kirch házaspártól sajátítja el a lépéseket, amelyek a szombati gálára egy nagyszerű, vidám produkcióvá válnak teljessé. Már tizedik alkalommal tölti itt a néptán tanár páros a lurkóhetet, amely immár az életük szerves részét képezi.

Suhancokkal ropják
Több mint száz suhanccal töltötte a hetet a Kis házaspár, akik Maglódról érkeztek, de erdélyi származásukkal a mélyen gyökerező hagyományokat is elhozták a táborba. A boncidai táncok mellett belekóstoltak a román és a cigány táncanyagba is. Pihenésként, a táncok szünetében Papp Cilitől tanulhattak a Suhancok erdélyi népi énekeket is. A szombati gálán számot adnak majd egy fergeteges produkció keretében a héten tanult, táncolt, dalolt anyagokból.

Forrás: KVT

További friss hírek