Vízvisszatartás, klímastratégia, agrárlogisztikai központ, madárinfluenza. Ezek voltak a témák a szanki fórumon.

fotó: agrarszektor.hu

A Homokhátság vízmegtartásáért küzdő gazdálkodók szerint egyszerű eszközökkel is komoly eredményeket lehetne elérni ezen területen – hangzott el a Szankon tartott gazdafórumon. – Ha itt akarunk élni, akkor nincs más lehetőségünk, mint az itt lévő vízzel észszerűen gazdálkodni – hangsúlyozta Szépe Ferenc, aki a térségbeli gazdák, valamint a három önkormányzat – Jászszentlászló, Móricgát, Szank – összefogásával létrehozott Dongér–Kelőér Vize Egyesület szakértőjeként tartott előadást. Toldi Csaba, az egyesület elnöke elmondta, hogy a helyi belvízelvezető csatornák – engedéllyel történő – időszakos elzárásával, és a víz termőföldekre kivezetésével víz borította területeket hoztak létre. Az eredmények őket igazolták: az ideiglenes elárasztás révén jóval nagyobb lett a hozama a fűféléknek.

Loksa Gábor meteorológus a majsai kistérség klímastratégiáját vázolta, amit bemutatnak a régióban és várják a lakossági javaslatokat is a cselekvési programmal kapcsolatban.

Varga Ferencné szanki polgármester a fórumon beszámolt a község határában épülő agrárlogisztikai központról, aminek működtetése a környékbeli gazdálkodók raktározási gondjait is enyhítheti. Az épületek víz- és villanyellátását most terveztetik, és befektetőt keresnek hűtőkamrás raktárak üzemeltetésére.

Nagy András, Jászszentlászló polgármestere a madárinfluenzával kapcsolatban kiadott rendelkezések betartására hívta fel a figyelmet, hiszen a régióban rengeteg család megélhetését biztosítja a szárnyasok nevelése.

forrás: facebook.com/kiskunmajsavaros

További friss hírek