Vihar: a kártérítésről tanácskoztak a polgármesterek

 

A települések vezetői közösen fordulnak a kormányhoz. 

Tizenegy település első emberei tanácskoztak ma Kiskunmajsán, a május 6-ai vihar okozta károkról. A rendkívüli erejű széllel és jégesővel járó viharban érintett települések polgármesterei annak érdekében gyűltek össze, hogy tapasztalatot cseréljenek és a szakminisztériumot értesítve forrást kérjenek az elszenvedett károk helyreállításához, valamint segítséget tudjanak nyújtani a lakhatásukban, vagy megélhetésükben kárt szenvedőknek. Ábrahám-Fúrús András kiskunmajsai polgármester kezdeményezésére közösen lépnek fel, hogy azonos sérelmeikre, együttes megoldást kaphassanak.

A polgármesterek a településükön felmért károkkal és az erről készült fotókkal érkeztek, hogy az összesítés után egy közös levélben forduljanak a minisztériumhoz. Mindezt annak érdekében teszik, hogy segítsenek a mezőgazdasági, az önkormányzati és a magánkárok enyhítésében. A fenti célok között igyekeznek a termelő eszközökben esett károkra is fedezetet találni. Piaci alapú, de kifizethető árú biztosítással lehetne csökkenteni a jövőben a természeti események okozta károkat, mert jelenleg akár 30-40 százalékkal is növelheti a termelési költséget a biztosítás.

A gazdák terméskiesésére a falugazdászok bővebb felvilágosítása alapján van lehetőség, de a felépítményekre, gazdálkodáshoz használt berendezésekre mindez nem vonatkozik. Kiskunmajsa, Szank, Jászszentlászló, Csengele, Kiskőrös, Kistelek, Kecel, Ópusztaszer, Pusztaszer, Soltvadkert, Szank és Tázlár polgármestere mellett Gyuris Ferenc körzetvezető falugazdász is részt vett a megbeszélésen. Ismertette a mezőgazdasági károkkal kapcsolatban, hogy milyen lehetőségeik vannak a sok százmilliós kárt elszenvedőknek. Csak bizonyos esetekben van segítség, ami előre láthatólag nem fedezi a valós károkat.

Hegedűs László kiskunmajsai meggy és szilvatermelő gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel és elmondta, hogy üzleti alapú biztosítással rendelkezik ugyan, de az is csupán a terméskárra jelent fedezetet.  A termelő eszközökre nem, holott azokban is jelentős kár esett, a kidőlt fákról nem is beszélve, amire szintén nem nyújthatnak be támogatási igényt.

Az önkormányzati, infrastrukturális és magán vagyonban keletkezett károk esetén – amennyiben valamilyen ok miatt nincs biztosítása a tulajdonosnak – felvetődik a kérdés, hogy az ellehetetlenült helyzetben lévőkön ki tud majd segíteni és mikor? A sok helyen szinte megsemmisült fóliák, növények, üvegházak helyreállítására most kell sort keríteni, hogy a következő évi termést ne tegyék kockára.

A megbeszélés a kiskunmajsai jegyző által fogalmazott levél közös aláírásával zárult.  Az ügy további fejleményeiről később beszámolunk.

MTI/ÖS

 

További friss hírek