Véradás Szankon

kép: KVT
A szanki művelődési házban május 12-én (szerdán) 9:00-12:00 óra között véradást tartanak.
A véradás során külön figyelmet fordítanak a koronavírus-járványra, de a Covid-19 betegségből gyógyultak és a Covid-19 vakcinával beoltottak is adhatnak vért. Ha valaki a Covid-fertőzésből teljesen felgyógyult, tünetmentes, akkor a gyógyulást követően három hét múlva (21 nap) adhat vért.
KI LEHET VÉRADÓ?
Ha megfelel az alkalmassági feltételeknek, akkor véradó lehet az a személy, aki betöltötte a 18. életévét, és ha első véradó, akkor legfeljebb 60 éves, ha visszatérő véradó, akkor legfeljebb 65 éves.
A véradóknál vannak meghatározott súlykorlátok?
Igen! Legalább 50 és legfeljebb 140 kg testsúlyú személyek lehetnek véradók (egyedi elbírálás alapján nagyobb testsúly esetén is engedélyezhető a véradás)
Milyen igazolványt kell bemutatni?
– személyazonossági igazolvány, vagy más arcképes hatósági igazolvány: útlevél, jogosítvány, diákigazolvány, fegyveres testületi igazolvány,
– TAJ kártya (lehet fénymásolat),
– lakcím kártya (első véradóknál eredeti irat bemutatása szükséges)
Évente hányszor lehet vért adni?
A véradások engedélyezett gyakorisága:
Nők esetében évente legfeljebb négy véradás (4 alkalom/365 nap),
Férfiak esetében évente legfeljebb öt véradás (5 alkalom/365 nap).
Mennyi időnek kell eltelnie két teljes véradás között?
Minimum nyolc hét (56 nap)
Lehet enni, alkoholmentes folyadékot inni a véradás előtt?
A véradás nem azonos a vérvétellel, ahol éhgyomorral kell érkezni. Véradás előtt viszont enni és inni is kell. Nagyon fontos, hogy a véradó a véradás előtt és után is bőségesen igyon folyadékot.
Mit ehetek ihatok a véradás előtt?
A véradásra vonatkozó szabályok különböznek az orvosi laboratóriumok mintavételi szabályaitól. Míg laboratóriumi vizsgálatoknál követelmény, hogy reggel éhgyomorral érkezzenek a betegek, addig a véradásnál ezzel ellentétben azt kérjük, hogy: a szokásos mértékben táplálkozzon, de lehetőleg kerülje a zsíros ételeket, semmiképpen se érkezzen üres gyomorra, igyon bőségesen (legalább fél-egy liter)
Szabad-e alkoholt fogyasztani véradás előtt?​
Véradás előtt ne igyon alkoholt! Kerülje el, hogy másnaposan érkezzen véradásra. A maximálisan megengedhető mennyiség a véradás előtt két órával elfogyasztott 0,5 l sör vagy ennek megfelelő mennyiségű más alkoholos ital.
A véradás előtt milyen orvosi vizsgálat történik?
Ujjbegyéből vett vérmintából meghatározzák:
– vérének hemoglobin (vérfesték) értékét
– első véradók esetén az AB0 vércsoportot.
Véradás előtt az alábbi fizikális vizsgálatok történnek:
– vérnyomásmérés,
– pulzusszámlálás,
– szükség esetén testsúlymérés,
– szükség esetén lázmérés, mellkas meghallgatás, nyirokcsomók tapintása
Mennyi vért vesznek le a véradáskor?
Átlagosan 450 ml-t, ami egy egészséges felnőtt ember számára veszélytelen. A szervezet ezt a mennyiséget megfelelő vasbevitel esetén könnyedén tudja pótolni.
Mennyi ideig tart a véradás?
A vér levétele 5-10 percig tart. Az egész folyamat, jelentkezéssel, adatfelvétellel, kivizsgálással együtt összesen fél-háromnegyed óra.
Kell pihenni a véradás után?
Pihenjen a véradás helyszínén legalább 5-10 percet. Aznap kerülje a nehéz fizikai munkát, sportot, és lehetőleg 1-2 órán keresztül ne dohányozzon.
A folyadékveszteséget kell pótolni?
A véradás után igyon bőségesen folyadékot.
Térítésmentes Magyarországon a véradás?
Magyarországon a véradás önkéntes és térítésmentes. A véradás után a véradók vásárlási utalványt kapnak, ami nem a vér ellenértéke, hanem a folyadék, kalória veszteség pótlására szolgáló élelmiszer beszerzését szolgálja.
Ha van tetoválásom és/vagy piercingem adhatok vért?
Fél évig nem adhat vér, akit tetováltak, vagy testékszert kapott. A tartós smink, ami magában foglalja a microbladig technikát is, azonos megítélés alá esik, mint a tetoválás.
Terhesség vagy szoptatás alatt lehet vért adni?
Terhesség alatt, és a terhesség után fél évig nem szabad vért adni. A szoptatás nem befolyásolja az alkalmasságot, azonban az anya egészségének védelme érdekében nem tanácsos az intenzív szoptatás időtartama alatt vért adni akkor sem, ha a szülés fél évnél régebben történt.
Antibiotikumos kezelés idején lehet vért adni?
A kizárási időt a kezelt betegség függvényében a véradás előtt kivizsgáló szakember állapítja meg. A kizárás általában a teljes gyógyulást követő egy hónapig (30 nap) tart, azonban súlyos fertőző betegségek esetén az antibiotikumos kezelés lezárását követően a kizárás még hosszú ideig, akár évekig fennállhat.
A cukorbetegek adhatnak vért?
Nem adhat vért, akinek 1-es típusú cukorbetegsége van, inzulin kezelésre szorul, vagy szövődményei alakultak ki a betegségtől.
A külföldiek is adhatnak vért?
Abban az esetben, ha hitelt érdemlő iratokkal tudják személy azonosságukat, lakóhelyüket és egészségbiztosításukat igazolni, valamint rendelkeznek magyarországi levelezési címmel. A magyar nyelvet nem beszélőknek tolmáccsal kell érkezniük, akinek a véradás teljes folyamata alatt jelen kell lennie.
Menstruáció alatt adhatok vért?
Nem befolyásolja az alkalmasságot, azonban azok a nők, akiknek havi vérzése a szokásosnál nagyobb vérveszteséggel-, hasi fájdalommal-, rossz közérzettel-, migrénnel jár, helyesen teszik, ha két héttel elhalasztják véradási szándékukat.

 

Forrás: KVT 

További friss hírek