Választások előtt: Terbe Zoltán szubjektív elemzése

felkialtojel_5A MajsaInfo online felületén Terbe Zoltán volt polgármester elemzi a majsai politikai helyzetet. Írását részletekben közöljük, és természetesen minden érintettnek biztosítjuk a válaszadás lehetőségét. Hetedik rész.

Az elmúlt hat hét során megpróbáltam egy bizonyos szemszögből elemezni a kiskunmajsai önkormányzat 24 évét. Ez természetesen a saját szubjektív véleményem és álláspontom volt, mindazonáltal szerettem volna olyan aspektusból bemutatni a kiskunmajsai önkormányzat működését és változásait, amilyen – a szélesebb hallgatóság számára – még nem sokszor adatott meg. Egy város vezetőinek sokszor nemcsak a külső körülményekkel, lehetőségekkel és akadályokkal kell megküzdenie, hanem belső, sokrétű politikai ellentmondásaival is, amelyek nem láthatóak ugyan, de nagyon fontos részei a munkának. Erre próbáltam rámutatni sorozatom eddigi részeivel, most pedig a helyi közélet néhány szereplőjéről szeretném megosztani az olvasókkal (szintén szubjektív) véleményem, azokról, akik véleményem szerint a legnegatívabb hatással voltak, illetve vannak Kiskunmajsa közéletére. Nem kívánok senkit sem megsérteni és rosszindulat sem munkálkodik bennem, csak szeretném széles körben megosztani róluk alkotott véleményem is – ha úgy tetszik, figyelmeztetni rájuk a szélesebb közvéleményt is.

Fogl András: Véleményem szerint tipikus megélhetési politikusa Kiskunmajsának. Az elmúlt évek során nem derült ki, hogy pontosan milyen iskolai végzettsége van, de helyi politikai karrierje az elmúlt évek során arra világított rá, hogy a közélet, a politika az ő igazi vadászterülete. Bizonyára emlékeznek még tisztelt olvasók a „Majsa Press” című helyi bulvárlapra, amely új stílust és módszereket vezetett be a városi média világában. A bulvárlap oldalain szinte mindenkit sikerült megsérteni a lap rövid élete során, ugródeszkának viszont jó volt, és így 2002-ben Fogl András, mint a helyi MSZP elnöke belavírozta magát a képviselő testületbe, melynek most is oszlopos tagja. Az első ciklusában Faludi Tamás polgármester támogatójaként tevékenykedett, majd a ciklus vége felé már kifarolt mögüle – még tán fel is jelentette őt. 2006-tól, második ciklusában aztán saját háromfős frakciójának élén nagyszerűen játszotta a mérleg nyelvét, és komoly anyagi előnyöket is szerzett ebből a pozícióból. 2010-től újra visszatért Faludi Tamás hívei közé, és úgy látszik megérte a váltás, mert alpolgármesterként az elmúlt négy esztendőben magas fizetést zsebelhetett be. Az elmúlt hónapokban ismét fordított egyet a kormányrúdján, és ismét szembe megy Faludival. Kérdés az, hogy a mostani választások során tud-e élni politikai érzékének és taktikájának lehetőségeivel, vagy kiesik a pikszisből? Tizenkettedike után megtudjuk.

Mózer Gyula: Faludi Tamás hű katonája. Azt mondják, hogy az embereket tetteik alapján kell megítélni, egy képviselő tettei pedig a leadott szavazatok. Mózer Gyula retorikájában, megnyilvánulásaiban sokszor látványosan szembehelyezkedett Faludi Tamással, képviselő társaival (lásd Abonyi ügy…), és az általuk képviselt politikai irányokkal, de a végén mindig megszavazta azt, amit polgármestere akart. Tettei tehát azt igazolják, hogy hűséges fegyverhordozója Faludi Tamásnak, aki bizton számíthat az ő szavazataira. Igaz, hogy néha kicsit mórikálja magát, ellentmond, de aztán mindig hűségesen beáll a sorba – ahogy a mostani választások során is Faludi Tamás csapatában találjuk. Erényeként azt fogalmazhatjuk meg, hogy tettei kiszámíthatóak, hiszen nem tágít Faludi mellől, nem csapodárkodik úgy egyéni érdekei alapján, mint Fogl András.

Abonyi Henrik: Két cikluson keresztül volt jelen az önkormányzat életében. Első ciklusában a Fidesz frakció legképzettebb politikusaként próbált megfelelni a helyi Fidesz belső politikai széljárásainak. Szerepe a második ciklusában értékelődött fel igazán, mert csak vele volt Faludi Tamásnak hatfős többsége. Abonyi Henrik lehetett volna a mérleg nyelve (ez a státusz a politikai életben azt jelenti, hogy a kis létszámú – jelen esetben egy fős „csapat” -, kezében tarthatja a politikai döntéseket, hiszen ő rajta múlik minden fontos szavazás), azonban nem vállalta fel ezt a szerepet, teljes mellszélességgel Faludi mellé állt. Hogy ennek mi volt a motivációja, azt csak ő tudhatja (valószínűleg a PSZM iránt érzett erős ellenszenv…), így ebben a ciklusban nem tudta markánsan megjeleníteni a Fideszt, illetve annak álláspontját, értékrendjét Kiskunmajsán. Alpolgármesteri pozíciójáról történő lemondásakor is azt nyilatkozta, hogy továbbra is Faludi Tamás oldalán áll, és a kósza hírek szerint Faludi Tamás számára gyűjtötte az aláírásokat is a kampány elején, ami a pártfegyelem jelentős fellazulását jelenti. Úgy tűnik, ez a viselkedése politikai zsákutcának minősült, hiszen minden fronton kiesett a kegyekből, és a hónap közepi választásokkal megszűnik kiskunmajsai politikai pályafutása.

Faludi Tamás: A rendszerváltás óta eltelt időszak legaluliskolázottabb polgármestere volt, akire éppen emiatt ugyancsak illik a megélhetési politikus kifejezés. Noha sokan azt mondják, hogy az iskolázottság hiánya nem számít, vezetőként mégis olyan technikákat honosított meg, melyek – véleményem szerint – fő okozói voltak a kiskunmajsai önkormányzatban a betemethetetlen lövészárkok kialakulásának, aminek köszönhetően immár olyan ellentétek feszítik a város vezetését, mely feloldását a régi szereplőkkel alig lehet elképzelni. Előző írásaimban már többször rávilágítottam erre a Faludi Tamásra leginkább jellemző vezetői stílusra és technikára – többek között az ő vezetése alatt, illetve háttérmunkájával vált gyakorlattá a feljelentgetés, fenyegetés és a zsarolás is Kiskunmajsán. Lehet, hogy Magyarországon ez a politikai kultúra részévé vált, de nem kellene minden rossz dolgot szolgaian átvennünk az országos politika irányítóitól. Polgármester úr két ciklusa alatt bebizonyította, hogy a város vezetéséhez nem nagyon ért, nem tudott élni azokkal a lehetőségekkel, amelyek a város szekerén igazán nagyot lódítottak volna előre. Mindkét ciklusát a „dinamikus pangás” jellemezte, melynek keretében a lázas munka látszatát keltve egy helyben topogtunk.

A jelenlegi választási kampányban mint polgármester, természetesen Faludi Tamás van a bírálatok célkeresztjében, de hozzá kell tennünk azt is, hogy a hibás döntésekhez és a rosszul megszületett határozatokhoz szükség volt mindig még legalább hat szavazatra. Furcsán hangzik azoknak a szájából a kétszer négy év súlyos kritikája (pl.: Fogl András…), akik éppen olyan aktív részesei voltak a hibás városvezetésnek, a rossz döntéseknek, mint maga a polgármester. Fontos ezért hangsúlyoznom (ezért született ez az írás), hogy Fogl András, Mózer Gyula és Abonyi Henrik is szerves részei, fontos előidézői voltak az elszalasztott esztendők rossz döntéseinek.

Nem tudhatjuk még, hogyan alakul az október 12-i, vasárnapi választás, de jómagam (alapvetően optimista ember lévén) bízom abban, hogy a kiskunmajsai polgárok jó, előre mutató irányt szabnak majd városunk életének.

Terbe Zoltán

majsainfo

További friss hírek