Újabb konzultáció a rezsi- és bürokráciacsökkentésről

 

A tavalyi évhez hasonlóan a Kormány 2016. júliusában ismét konzultációt indított a lakosság bevonásával az állami rezsicsökkentés és a közigazgatási bürokráciacsökkentés folytatásáról.

A cél továbbra is az állampolgárokat és a vállalkozásokat érintő fizetési kötelezettségek enyhítése, az eljárások egyszerűsítése.

A kormányhivataloknál és járási hivataloknál elhelyezett konzultációs kérdőíveken 2015. évben közel 400 ezer állampolgár tett javaslatot, melynek eredményeképpen több mint 20 hatósági eljárás díja került megszüntetésre, ami 10 milliárd forint megtakarítást jelent 2016. évben az ügyfeleknek. Ezen felül az év eleje óta közel másfél millió okmányt vettek át kedvezményesen, valamint az egyéb díjmentessé tett eljárásokban több mint 500 ezer ügy indult. Az ügyfelek véleménye alapján pl. ingyenessé vált január 1-től a személyigazolvány kiállítása, az erkölcsi bizonyítvány igénylése évi négy alkalommal, az eltulajdonított okmányok pótlása és az első gépjárművezetői engedély (jogosítvány) kiadása és számos más eljárás.

A konzultációs kérdőívek papír alapon a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban egyaránt kitölthetők, melyhez segítséget is nyújtunk, valamint elektronikus úton, www.kormanyhivatal.hu oldalon tölthetők ki.

A kérdőíveken a magánszemélyeket és vállalkozásokat érintő eljárások díjmentessé tétele mellett javaslatot lehet tenni, hogy mely eljárásokat egyszerűsítenék, illetve hogy mely eljárások esetében látnák indokoltnak, hogy engedélyezés helyett csak bejelentési kötelezettséghez legyen kötött. Mindemellett a kérdőív lehetőséget biztosít az egyéb javaslatok tételére is.

A lakossági konzultáció zárása 2016. augusztus 19. napjával történik. Kérjük Önöket, hogy véleményükkel járuljanak hozzá az olcsóbb és egyszerűbb közigazgatás megvalósításához.

dr. Kiss Melinda

járási hivatalvezető

További friss hírek