„Ugye, jövőre folytatjuk?” Egy éven át kertészkedtek a majsai kisdiákok

 

Ma tartották a Kis kertem program eredményhirdetését a kiskunmajsai Tájházban. Mindenki nyert.

Tavaly augusztustól egy éven át heti szinten gondozták a majsai Tájházban kialakított konyhakertjeiket a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola jelenlegi 4.b osztályos tanulói. A kisdiákok három csoportban dolgoztak, elvileg egymással is versenyezve, ám mint a mai eredményhirdetés során kiosztott három első díj szimbolizálta: mindannyian nyertek.

Konczné Bartal Éva tanítónő elmondta, a gyerekek rendkívül lelkesek voltak, legyen szó fordításról, trágyázásról, palántázásról vagy éppen öntözésről. Emellett a szülők, Dér Réka mentor, valamint a vetőmagok egy részét biztosító Alfa Lucullus Kft. támogató segítségét is kiemelte. A kerti munka mellett az osztályban szerveztek pályaorientációs napot – szintén a kertészkedés köré –, télen madáretetőt, terményképeket készítettek, illetve előadást hallgattak a méhekről és a gyógynövényekről.

A Kiskertem projekt a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében, pályázati támogatással valósult meg. Az első díjat, a 100 ezer forintos – játékok, kézműves kellékek vásárlására kapott – utalványt dr. Temesvári Péter megyei jegyző adta át a diákoknak. Mint hangsúlyozta, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat fontosnak tartja a közösségek építését, a Kiskertem projekt pedig éppen ezt a célt szolgálja. Hozzátette: a kertészkedés során a gyerekek olyan ismeretekhez jutottak, amelyek révén tettekkel és nem pusztán szavakkal harcolhatnak a klímaváltozás ellen.

Ábrahám-Fúrús András polgármester beszédében viccesen megjegyezte: 5 évet kellett várnia arra, hogy polgármesterként olyan témában lehessen zsűritag, ami igazán testhezálló a számára, hiszen végzettségét tekintve agrármérnök. Megjegyezte: a kertészkedés kiváló szabadidős tevékenység is, amiben mindenki kiélheti a kreativitását.

Mint elhangzott: a diákok folytatni szeretnék a kertészkedést, amire továbbra is lesz a lehetőségük a Tájházban.

További friss hírek