Tvrtko Majsán: Türkménbasitól a sárpogácsáig (galériával)

tvrtko_majsa-21A riporter azt ígérte, az előadása végére erősebbek leszünk. Igaza lett.

Pokoli Történetek- Angyali Történetek, avagy két óra alatt a Föld körül Vujity Tvrtkóval – ezzel a címmel hirdették meg a Pulitzer-emlékdíjas riporter majsai előadását. Kevés ember van, aki könyveivel, riportjaival ennyi embert újból és újból le tud kötni, és úgy lesz sztár, hogy nem ő él a bulvármédiából, hanem a bulvármédia belőle. Ráadásul a sikereit saját jogán – tehetség és szorgos munka révén – érte el, és nem valamelyik gazdasági-, politikai- vagy média nagyhatalom kitartottjaként. Emiatt már akkor óriási előnnyel indult a mintegy száz fős majsai közönségnél (is), amikor még egyetlen szót sem mondott.  

Persze a szavakkal is kiválóan bánik. Már az elején megígérte, hogy mindenki erősebben fog hazatérni az előadás után – és ez így is lett. A közönség akkor nevetett, amikor ő akarta, és akkor “sírt”, amikor ő akarta – közben pedig egyértelművé vált, hogy nekünk magyaroknak sokkal kevesebb okunk van a pesszimizmusra, mint eddig hittük.

Éppen olyan beleéléssel beszélt arról, hogy magukat medvevadásznak hazudva miként hozták haza a világ utolsó magyar hadifoglyát Tatárföldről, mint ahogy az észak-koreai vagy a türkmén diktatúra abszurditásait ecsetelte.

“Nagyon érdekelnek az emberek. Ha most beszélgetnék veletek néhány órát, biztosan ráakadnék életetek sztorijára, amit talán még meg is lehetne filmesíteni” – mondta Tvrtko még az előadás előtt, amikor a MajsaInfo nyereményjátékának győztesével, Katalinnal (és barátjával, Csabával) kávézott együtt a Gringo’s teraszán.

És valóban: a művelődési házban elmondott történeteiből is egyértelmű volt, különös érzéke van az emberekhez és az emberi sztorikhoz – ráadásul képességével nem öncélú módon él. Legyen szó a siket Weisz Fanniról – akinek rendkívül sokat segített, hogy sanyarú gyerekkora után igazi példaképpé váljon -, vagy Kerri Strugról, aki Károlyi Béla tanítványaként ugrotta meg a lehetetlen: szakad bokaszalaggal segítette olimpiai bajnoki címhez az amerikai tornász-válogatottat 1996-ban.

Amikor pedig a földrengés sújtotta Haiti sárpogácsával élő nyomorultjairól készített filmkockák peregtek, világossá vált, nagyon is jó helyen élünk mi itt, Magyarországon.

Persze egy tudósítás kevés ahhoz, hogy vissza lehessen adni Tvrtko előadását. Ehhez inkább egy könyvre lenne szükség – vagy egy újabb előadásra Vujity Tvrtkótól.

alfagsm_2

MajsaInfo

 

 

További friss hírek