Trükkös bádogosok, gyanús termékbemutatók, házaló fakereskedők és álpostások

 

Az ország több településén is megfordultak már házaló bádogosok, akik rögtönzött szemle után tesznek ajánlatot a csatornák rendbetételére. Bács-Kiskunban akadt olyan település is, ahol az emberek jóhiszeműségét kihasználva, bementek a házba és értékeket is elemeltek.

Kiskunmajsán is megjelentek a napokban a trükkös bádogosok, akik nagyon drágán – számla nélkül – vállalják el a munkát. Különösen az egyedül élők és az idősek vannak kitéve az ajánlatuknak, aminek nem szabad bedőlni, mert a trükkösök alaposan megcsapolják a gyanútlan háztulajdonosok zsebét. Az ismeretlen „iparosok” behízelgő modorban ajánlják fel a munka elvégzését, de amikor fizetésre kerül sor, komoly pénzt kérnek. Jóval többet, mint amennyit a felhasznált alapanyagok és a munka valójában értek.
Figyelmeztetés és kérés, hogy ne dőljenek be az ilyen ajánlattevőknek, kérjenek írásos árajánlatot és csak annak függvényében döntsenek! A rendőrség is gyakran felhívja a figyelmet, ne higgyenek a házaló, olcsó árajánlatokat tevő idegeknek.
Sajnos, a figyelmeztetések ellenére sokan elmennek a házaknál tartott termékbemutatókra, ahol gyakran méregdrága, ismeretlen eredetű és hatású tárgyakat – pl. főzőedényeket, elektronikai készülékeket -, gyógyhatásúnak mondott eszközöket – pl. gyógycsizmákat, hallókészülékeket – tukmálnak, főként az idősebbekre.
Pórul lehet járni a házaló fakereskedőkkel, akik rendszerint becsapják a gyanútlan vevőket és jóval kevesebb fát hagynak a helyszínen, mint amennyiért bezsebelték a pénzt.
Bács-Kiskun megye egyik kisvárosában, a napokban már egy álpostás is megjelent, aki a megszokott kézbesítő helyettesítőjének adta ki magát. Az ismeretlen azzal csengetett be a néni lakásába, hogy fizetési elmaradásai vannak és nem tudtak elegendő pénzt leemelni a számlájáról. Az álpostás azonban felajánlotta, ha a néni odaadja neki a bankkártyáját és a hozzá tartozó kódot, mindent elintéz a pénzintézetnél és egy-két óra múlva egy kollégája érte jön, és elviszi a bankba, ahol megkaphatja az új kártyát. A történet vége: mire néni szólni mert az esetről az egyik rokonának, már 150 ezer forinttal kevesebb pénz volt a számláján.
A rendőrség kérése: az idősek legyenek a vadidegenekkel szemben kellően bizalmatlanok, főképp, ha azok bármilyen formában pénzt kérnek, vagy ígérnek. A legbiztonságosabb szóba sem elegyedni velük, kívül tartani őket a bejárat küszöbén! Ne feledjék: Nem mindenki az, akinek látszik!

Kiskunmajsa Város facebook

További friss hírek