Testvérvárosi viszály miatt vitték el Mezeit

Gyergyószentmiklós polgármesterét a román korrupcióellenes ügyészség vette őrizetbe. Részletek.

“Megvan az Ítélet – a vádak nem megalapozottak, Mezei János úton van hazafelé! Várunk haza, polgármester úr!” – ezt posztolták ki tegnap (kedden) este Gyergyószentmiklós Facebook-oldalára. Mint megírtuk, Mezei Jánost a román Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vette őrizetbe kedden reggel. Gyerghyószentmiklós Kiskunmajsa testvérvárosa – többek között. A hatósági eljáráshoz azonban egy másik “testvérvárossal”, a Budapest V. kerületi önkormányzattal kialakult nézeteltérés vezetett. Az alábbiakban a Népszabadság cikkét közöljük.
Virág Zsoltnak, a Lipótváros többségi tulajdonában lévő Monturist Kft. igazgatójának a feljelentése alapján indult büntetőeljárás a székelyföldi Gyergyószentmiklós polgármestere ellen – derül ki a román Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tájékoztatásából. Ezt a Népszabadság írja, amely utánajárt a részleteknek – ezt a cikket közöljük az alábbiakban. (Gyergyószentmiklós egyébként Kiskunmajsának is testvérvárosa – a szerk.)

A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott Mezei Jánost kedd reggel őrizetbe vették, és hivatali visszaélés és zsarolás gyanújával kezdeményezték előzetes letartóztatását.

A Monturist Kft.-t 1996-ban hozta létre Gyergyószentmiklós és Budapest V. kerülete, hogy közös erővel fejlessze az erdélyi város közelében található Gyilkos-tó környékét. Hoteleket, szórakoztató központokat terveztek, ám a nagyra törő elképzelésekből semmi sem lett. A román cégnyilvántartó adatai szerint a Monturist Kft. éveken át veszteséget termelt, Mezei szerint pedig jelentős adótartozást is felhalmozott.

A gyergyóiak előbb megpróbálták felvásárolni Lipótváros tulajdonrészét, majd miután próbálkozásuk nem járt sikerrel, kezdeményezték a felszámolását, hogy a vállalkozásba bevitt 28 hektárnyi területet másként hasznosítsák. Csakhogy a magyarországi testvérváros önkormányzatával és Virág Zsolt ügyvezetővel nem sikerült dűlőre jutni. A viszonyról sokat elmond a tavaly márciusban elfogadott helyi tanácsi határozat, amelyben Gyergyószentmiklós képviselő-testülete felhatalmazta a polgármestert, hogy több eredménytelen átvilágítási kísérlet után a bíróságon érje el a Monturist pénzügyi adatainak a kiadását.

A két testvérváros viszonyát több jogvita is terhelte. 2013-ban Mezei eladott egy 400 négyzetméteres telket, amelyről a Monturist ügyvezetője állítja, hogy a vállalat vagyonát képezi. Ennek kapcsán született a feljelentés, amelyre alapozva aztán az ügyészség büntetőeljárást indított Mezei ellen hivatali visszaélés gyanújával.

A DNA keddi közleménye szerint a gyergyói polgármester nemcsak megcsonkította a Monturist vagyonát, hanem megzsarolta a cég ügyvivőjét. A polgármester állítólag azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben Virág január 19-ig nem vonja vissza az ominózus telek visszaszerzésére indított keresetét, és nem nyújtja be lemondását az ügyvivői tisztségről, olyan információkat terjeszt el róla, hogy sem dolgozni, sem élni nem tud majd a városban.

Hétfőn házkutatást tartottak a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatalban, és lefoglalták a Monturisttal kapcsolatban létező összes iratot. A kedden reggel őrizetbe vett Mezei János harminc napos előzetes letartóztatásáról a marosvásárhelyi törvényszék dönt.

NOL/MI

További friss hírek