Testvériskolai kalandozások “határtalanul”

erdelyA Határtalanul! pályázat célja, hogy megismerkedhessenek a magyar diákok a kint élő magyar diákokkal, és megtapasztalják a nemzeti összetartozás érzését. A dózsások megtapasztalták.

A Kiskunmajsai Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium és a Gyergyószentmiklósi Battyhányi Ignác Technikai Kollégium a tavalyi tanévben Tündérkert címmel Határtalanul! programon nyerte el, az Emberi Erőforrás Alapkezelő (korábban Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.) kicsivel több, mint 2 millió forintos pályázati támogatását.

„Az iskolánk fontosnak tartja a testvérvárosi kapcsolatot és annak az ápolását. A Salamon Ernő Líceummal már évek óta jó a kapcsolat, de a Batthányi Ignác Technikai Kollégiummal a szakközépiskolai osztályoknak is lehetőség adatott testvérosztályt kiépíteni a Határtalanul! pályázatnak keretében”- mondta el Farkas Zoltán, a helyi gimnázium igazgatója.

Május elején tizenegyedikes diákok járták be Erdély nagy részét. A nevezetességek körbejárása mellett betekintettek a romániai oktatás mindennapjaiba és közösen verték fel a port a táncesten. 

Június közepén pedig Magyarországra utaztak az újonnan kiépített testvériskola diákjai. Kiskunmajsa, Kecskemét és Szeged környékét ismerték meg az itt töltött idejük alatt. A kirándulásos napok után este se unatkoztak a székely diákok, interaktív játékos vetélkedőkkel, diszkóval és bográcsozással készültek a dózsás diákok.

Az egyik estén pedig Faludi Tamás, Kiskunmajsa első embere látogatott el a gyergyói diákokhoz egy beszélgetős, ismerkedős estére. A Határtalanul! pályázat célja, hogy megismerkedhessenek a magyar diákok a kint élő magyar diákokkal, és megtapasztalják a nemzeti összetartozás érzését. Pócsik Olga, a pályázat projektvezetője hangsúlyozta, hogy az a 40-40 diák, akik részt vettek a projektben, biztosan átélték ezt az érzést és erős barátságok kötődtek, amik évekig fennmaradhatnak.

majsainfo

MI/Fürkész

További friss hírek