Területfejlesztés: 1,3 milliárd jut a majsai járásnak

euroEz csak egyetlen program, összesen háromszor-ötször ennyi pénz jöhet ide 2020-ig.

A napokban jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely tartalmazza, hogy a 2014-től 2020-ig tartó uniós fejlesztési ciklusban a megyék, megyei jogú városok, illetve a járások mennyi pénzt kapnak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból.

A rendeletből kiderül: a Bács-Kiskun megyei 11 járás összesen 22,3 milliárd forinthoz jut majd ebből a forrásból. Ezen belül a kiskunmajsai járásban 1 343,8 millió forintot (vagyis olyan 1,3 milliárdot) lehet majd településfejlesztésre költeni 2020-ig. Majsánál csak Jánoshalma kapott kevesebbet, ami nem a hátrányos megkülönböztetés jele: a keretösszegeket lakosságarányosan, a szociális és gazdasági mutatókat bekalkulálva határozták meg.

A pénz elosztásáról nem régiós, hanem megyei szinten fognak dönteni. A projektötletek jelenleg is zajló gyűjtése után a megyei önkormányzatnak május végéig kell elfogadnia az ezzel kapcsolatos részletes stratégiát.

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program persze nem az egyetlen uniós pénzforrás lesz az idén megkezdődött fejlesztési időszakban. Szakemberek szerint a majsai járásban ennek az 1,3 milliárdos összegnek a háromszorosa-ötszöröse, vagyis akár 6,5 milliárd forint is lehívható lesz.

A 2013-ban lezárult fejlesztési ciklusban egyébként az időközben „feldarabolt” Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatai szerint 55 majsai projekt nyert összesen 3,89 milliárd forint támogatást. Ebből eddig 44 projekt valósult meg, amelyekre 3,13 milliárd forint uniós támogatást fizettek ki.

alfagsm_2

MajsaInfo

További friss hírek