Tanyavillamosítás: lett világosság

fotó 1 (2)Megkezdődött a tanyavillamosítási program keretében felállított napelemszigetek beüzemelése a majsai tanyavilágban.

Vörös Balogh Sándor János és felesége 1966 óta élnek marispusztai tanyájukon. Az épületbe nincs bevezetve a villany, ezért egy aggregátorral termeltek áramot napi 3-4 óra erejéig. A megoldás nem olcsó: nyáron, amikor öntözni kellett, akár az 50 ezer forintot is elérhette a “villanyszámlájuk”. Egészen mostanáig.

A hat közül ugyanis az ő tanyájuk az egyik, ahol a tanyavillamosítási program keretében napelemszigeteket állítottak fel az utóbbi hetekben. Mint a műszaki átadáson járva megtudtuk: a 4 kilowatt teljesítményű napelemek négy darab akkumlátorra kötve éjjel-nappal biztosítják az elektromos áramot. Az elérhető összteljesítmény 6,5 kilowatt, ami további akkumlátorokkal igény szerint növelhető.

A program a tanyafejlesztési pályázat keretében nyert 36 millió forintos támogatás, illetve a majsai önkormányzat 4 millió forintos önrésze  révén valósulhatott meg, összesen 6 tanyán. A családfő és Faludi Tamás polgármester által – immár “lámpafényél” – aláírt szerződés értelmében a napelemsziget az önkormányzat tulajdonában marad – akár máshova is áttelepíthető -, annak használatáért pedig a programban résztvevők havi 500 forint plusz ÁFA összeget fizetnek.

Nézze meg galériánkat az eseményről:

 

alfagsm_2

MajsaInfo

További friss hírek