Szikora Gyula begurult: „majd meglátják!”

JonathermalA Jonathermal vezérigazgatója elbocsátásokról, áremelésről és a Sörfürdő elmaradásáról beszélt a telekadó miatt.

A képviselő-testület az ellenzéki javaslatok ellenére nem törölte el a 2013-as évre szóló telekadó kötelezettséget, ugyanakkor 2014-ben csak az üdülőfaluban lévő vállalkozásokra vonatkozik ez az adónem, az építményadó pedig a felére fog csökkenni.

A telekadót még 2004-ben fogadta el az önkormányzat, azonban 2012-ig egyetlen vállalkozót sem érintett a rendelet, ugyanis mindenki mentességet élvezett. Ekkor azonban egy központi törvénymódosítás miatt 75 majsai vállalkozó automatikusan kikerült a mentességet élvezők köréből. Ám erre sem a vállalkozók, sem a város nem figyelt fel igazán, a vonatkozó helyi módosítás például nem felelt meg a törvényi előírásnak. 2013-ban ezt korrigálták, és ebből az adónemből összesen 27 millió forintot várnak a városkasszába (amiből eddig 10 millió körül folyt be).

Faludi Tamás polgármester érvelése szerint a telekadó eltörlése miatt módosítani kellene a tavalyi költségvetést, és a városnak összesen (az idei évre tervezett telekadóval együtt) 40 milliós kiesése lenne. Ezért ehelyett csak az idei évre szóló telekadóról mondtak le – kivéve az üdölőfaluban -, valamint a vállalkozók terheinek csökkentése érdekében a  652 vállalkozót érintő ingatlanadót felezik meg (32 helyett 16 milliós bevétel). Így szerinte csak 14 milliós kiesés érné a várost.

A testületi ülésen két érintett vállalkozó volt jelen. Egyikük Szikora Gyula, a Jonathermal Zrt. elnök-vezérigazgatója volt, aki  hangsúlyozta:  a 2013-as telekadó olyan kedvezőtlenül befolyásolná a tavalyi eredményüket, ami miatt vészforgatókönyvet kénytelenek kidolgozni. Ebben létszámleépítés, a programok elmaradása és áremelés is szerepelhet.

Faludi Tamás polgármester erre úgy reagált, meglehet, hogy a 4,2 milliós telekadó megrendíti a fürdő gazdálkodását, ugyanakkor az önkormányzat 3,5 millió forint támogatást adna a Sörfürdő Fesztiválra, így mindössze 700 ezer forintot kellene befizetniük. (A másik vállalkozó, Patyiné Bozóki Edit szerint ez indokolatlan kivételezés lenne a fürdővel, szerinte a telekadót úgy ahogy van el kellene törölni. Nyerges Benjámin képviselő pedig mutyizásról beszélt a Sörfürdő támogatása kapcsán.)

Szikora Gyula megjegyezte:  a Jonathermal Zrt.  11,6 milliós nyereségét valóban érzékenyen érinti  a 4,2 milliós adóteher,  a tavalyi mérleg átszabása pedig veszélyezteti a banki hitelszerződésüket. A vezérigazgató ezen kívül visszautasította a Sörfürdő Fesztivál számára felajánlott 3,5 milliós támogatást, és ezt két dologgal indokolta: egyrészt „99,9 százalék, hogy nem lesz Sörfürdő Fesztivál”, másrészt „holnap is tükörbe kell néznem”.

Mindenesetre a városvezető többségi frakció az eredeti előterjesztést fogadta el Dósai Imre módosító indítványai ellenére. A döntést követően a láthatóan feldúlt Szikora Gyula nem kívánt nyilatkozni. Kérdésünkre, miszerint hogyan tovább, csak annyit mondott: „majd holnap meglátják!”.

SI

További friss hírek