Szankon is köszöntötték a holdújévet

 

Múlt héten vasárnap a szanki Művelődési Házban Holdújév köszöntőt rendezett a szanki önkormányzat és a Tooltechnik Kft. 

A nagyszabású rendezvényre február 15-én több mint száz érdeklő érkezett a Művelődési Ház konferenciatermébe.

Patkós Zsolt polgármester köszöntőjében elmondta, hogy Szank testvértelepülési kapcsolatokat ápol Erdene településsel Mongóliában.

Sumija Batzana, a mongol nagykövetség kulturális tanácsosa magyarul üdvözölte a rendezvényt. Kiemelte, hogy bár Mongólia nagyon messze van, de a „távolság nem számít, hiszen lélekben nagyon közel állunk egymáshoz.” Mongólia és Magyarország hatvanöt éve írta alá a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének iratait. Szanknak köszönetet mondott azért, hogy ezen a nagyon színvonalas rendezvényen népszerűsíti Mongóliát.

Szilágyi Zsolt a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa több mint 20 éve foglalkozik Mongóliával. Előadásában e nagy ország történelmének meghatározó történelmi, politikai, egyházi, kulturális és néprajzi értékeit mutatta be.

Rékasiné dr. Oláh Gizella és Rékasi László mongóliai utazásuk legszebb fotóit vetítették ki az érdeklődőknek. A monumentális ország mai arca éppoly sokszínű, mint történelme.

Oláh Adrián tanár mutatta be a balotaszállási Geleta József regényes életét, aki több éven át élt Mongóliában, miután első világháborús hadifogolyként Szibériába került, majd részt vett az orosz polgárháborúban. Elektromérnökként dolgozott a távoli országban, amikor is megtervezte Ulánbátor villamosítását. Geleta tervei alapján készült el az első mongol Nemzeti Színház épülete, de ő tervezte a mongol parlament épületét és még számos középületet. Hazatérése után Balotaszálláson vett házat, Kiskunhalason temették el 1965-ben.

Szabó-Mikor Éva könyvtáros mutatta be a mongol irodalmár Hurelbaatar tradicionális haikuit, melyek öt nyelven élvezhetők a Béklyóháromszög című kötetben (magyar, angol, orosz, kínai, mongol és vizuálisan is szemet gyönyörködtető régi mongol írással). Az igazi, “kézbe való” könyv, igényes és míves kiadvány, melynek ékkövei Pápai Éva akvarellképei. Pápai Éva Gy.Szabó Béla tanítványaként került szoros kapcsolatba településünkkel. Kiállítását sokan megcsodálták 2011-ben, mikor japán haikus kötetének madaras portréit hozta el Szankra. A művésznőnek ez volt a 14.könyve, melyet illusztrációi díszítenek, de további három kötete vár kiadásra.

Az ételek közül Mongóliában jelenleg a legkedveltebbek a kínai eredetű, húsból és tésztából készült ételfajták. Az egyik a bódz, a gőzöléssel készített húsgombóc, amibe általában marhahúst vagy birkahúst aprítanak és hagymával ízesítenek. Másik fajtát a hósort a hagyományos rend szerint zsírban sütik ki, de ma már ehelyett olajat használnak. A hósor másik változatát úgy készítik el, hogy a hús helyett fűszerezett burgonya kerül bele tölteléknek. (szerkesztő) 

Szankinfo

További friss hírek