Sándor Anikó volt a Városi könyvtár vendége

 

A közelmúltban a nagysikerű El Camino könyvek szerzője, Sándor Anikó járt Kiskunmajsán. Az előadásáról készült beszámolót az alábbiakban olvashatják: 

A közönségtalálkozót nagy izgalommal várták a zarándokutak olvasói és gyakorlói mellett azok az érdeklődők is –akik kikapcsolódásra és élményre vágyódtak a hosszú sötét téli esték után. Koncz Balog Kata tagintézmény vezető megnyitója után dr. Törökné Kuklis Edit rendezvényszervező – könyvtáros vezette fel az estet.

Sándor Anikó a könyvein keresztül mindenkihez odavarázsolja a világ színes oldalát. Argentínától, Indiáig vagy a több országot felölelő El Camino utakig. Hogyan kezdődött?

Így vall magáról:

„Átlagos, középkorú, magyar nő vagyok, az effajta lét minden nehézségével, küzdelmével. Pár hónapja azonban becsuktam egy ajtót, mögötte hagyva az addigi életemet, a munkámat, a teljes létbiztonságot. Elegem lett az évtizedek óta feszítő elégedetlenségből, a mindennapok monotonitásából, és világgá mentem. Ma nagyon könnyű bekerülni egy spirálba, ahonnan aztán nincs menekvés. Ezt nem akartam. De a korábbi életemet sem, soha többé! Nem akartam szorongásban, haszontalanságban, hazugságok csapdájában vergődni tovább. Körülöttem sorban betegedtek meg az emberek a stressztől, a megfelelni akarástól… Úgy éreztem, ha nem lépek, ha nem hallgatok a belső hangomra, amely azt súgja, elég volt, én leszek a következő. Senki nem akarta elhinni, amikor egy délelőtt felálltam légkondicionált luxusirodám hűs íróasztala mellől, és azt mondtam: ennyi volt, most elmegyek. Mindent be akartam pótolni, ami elmaradt!

Valamikor régen olvastam egy útról, amelyről azt mesélték, olyan hely, ahol a csodák valóban megtörténnek. A lélek útjának is nevezik, és azt suttogják, sokan találkoznak útközben ismerős lelkekkel…

Állítólag közvetlenül a Tejút alatt húzódik, annak energiái hatnak, amelyek felerősítik az intuíciókat és emóciókat, ezzel magyarázzák, hogy különös dolgok történnek arrafelé…

Sok elbeszélés kelt szárnyra arról, miféle csodák estek meg zarándokokkal Szent Jakab útján, és egybehangzó vélemény, hogy az az Út mindenkinek megváltoztatta az életét. Akik gyalog megtették a nyolcszáz kilométert, attól kezdve kétféle időszámítás szerint élnek: Camino előtt és Camino után.

Hittem is, meg nem is, de inkább hinni szerettem volna, mert miben bízhatok még, ha nincsenek csodák? Akkor mi lesz velem? Én negyven napot kaptam a sorstól, hogy végignézzem életem filmjét – még időben. Megismerhettem a lényeget, és arra is szánhattam időt, hogy megálljak egy-egy pillanatnál, amelyről nem is sejtettem, mennyire fontos volt. Legyalogoltam a nyolcszáz kilométert, és átéltem minden pillanatát. Remegtem a döbbenettől, amikor kézzel foghatóvá vált a csoda, és sírtam a zavarodottságtól, amikor nem értettem, mi történik velem… Semmit nem tettem hozzá a negyven nap történetéhez, és semmit nem vettem el belőle. Ha más meséli, amit ott átéltem, azt mondom, túl színes a fantáziája.”

Sándor Anikó: El Camino – Az Út, ami hazavisz – Anikó szavaival.

A közönségtalálkozón személyes tapasztalatait osztotta meg gyönyörű képekkel illusztrálva. Miért ment Argentínába, Indiába? Mit hozott meg számára a 800km legyalogolása… az El Camino? Egy őszinte vallomást hallottunk egy ízig, vérig földön járó nőtől – aki nem mártírként és nem esendő emberként mutatta meg belső énjét. Mesélt belső vívódásairól, amikor eldöntődnek bennünk a dolgok – akkor kezdődik az út – a megvalósítások útja. Önmagunk felfedezése, megtalálása a belső egyensúly elérése –és a LÉGY ÖNMAGAD állapot elérése. Ez egy hosszú folyamat, hiszen a felismeréstől a megvalósításig akár évek is eltelnek.

Hangsúlyozta, hogy mindenkinek más hozza felszínre a változás és változtatások igényét vagy idejét is. Ahogyan minden ember más és más sorsot vagy életutat jár be. Nagyon nagy szabadságot kínált fel előadásában a lehetőséget! – mindenki akkor ragadja meg, amikor eljött az ideje. Ez sem legyen kényszer, döntések kényszere.

Anikó író, újságíró, coach. Dolgozik, ír, járja a világot és életvezetési tanácsadóként tükröt tart mindannyiunk elé megkérdezve: – Te mit szeretnél? Tedd azt! S mint egy útravalónak: Találd meg önmagad a saját utadon – s légy az –aki legbelül szeretnél.

Kiskunmajsai zarándoktársa Balázsné Franciska élményeivel egybecsengett az üzenet:

…Az igazi zarándok egyedül megy. Nincsen rossz út, nincs szabály, hogyan kell végigcsinálni. S pont ez a szép benne. Az önismeret útja. Az ember itt saját maga társa, saját magát kell megértenie, helyét és feladatát a világban…

Az író – olvasó találkozót kérdések és dedikálások zárták – aznap sokára zárt be a kiskunmajsai könyvtár. Köszönjük Sándor Anikó az élményt!

A színes papírból készült pillangók, amit minden vendégünk ajándékba hazavitt –pedig segítsen emlékezni – merjünk elindulni, akár szárnyalás is lehet belőle! Színesebb életünk – rajtunk áll!

A szerző könyvei kölcsönözhetőek a könyvtár polcairól is. Várunk mindenkit szeretettel!

 

További képek:

http://www.vkmajsa.hu/

További friss hírek