Sárga rózsa: roma lányoknak nyújtottak segítséget  

Húsz 10-16 éves roma lánynak jelentett komoly segítséget az a pályázati projekt, amelyet a Kisködmön Alapítvány valósított meg Kiskunmajsán.  A cél az volt, hogy a hátrányokkal küzdő lányok ne morzsolódjanak le az iskolából, illetve nőjön az esélyük a továbbtanulásra.

A 2017-ben indult, és most augusztusban zárult projektben résztvevők, illetve családjaik számára mentorok álltak rendelkezésre, akik két éven keresztül folyamatosan segítették és nyomon követték az életüket, legyen szó tanulásról, egészséges életmódról vagy éppen a családi, illetve női szerepek elsajátításáról.

A lányok számára minimum kéthetente csoportfoglalkozásokat szerveztek, ahol többek között készségfejlesztés, pénzügyi ismeretek, informatikai képzés, önismereti gyakorlatok volt terítéken, de lehetőség nyílt sportolni és kirándulni is. A kapcsolattartás és a foglalkozások során a mentorok hangsúlyt helyeztek a hétköznapi életben előforduló ügyintézések gyakorlására vagy éppen a KRESZ szabályainak megismertetésére is.

Felmérték a mentoráltak irányultságát, hogy milyen foglalkozások, szakmák érdeklik őket. A mentorok a tanárokkal is tartották a kapcsolatot, illetve erősítették a diákok tanulás iránti motivációját. Stagnáló vagy romló eredmények esetén a szülők és pedagógusok részvételével feltárták az egyéni okokat. Szükség esetén az állami szakszolgálat szakemberei vagy a családsegítő munkatársak közreműködésére is sor került.

A projekt keretében a résztvevők anyagi támogatást is kaptak például múzeumlátogatáshoz vagy egy-egy színházi előadás megtekintéséhez, továbbá helyben is szerveztek nekik különféle kulturális programokat. A pályázat keretében tábort is rendeztek a résztvevő roma lányok számára, ahol lehetőség nyílt többek között a csapatszellem és a közösségépítés fejlesztésére.

A Sárga rózsa című pályázat (EFOP-1.4.4-17-2017-00059) megvalósítására az alapítvány 30 millió forint támogatást kapott, a projekt 24 hónapon keresztül tartott. A Kisködmön Alapítvány a megvalósítás során együttműködött a Móra Ferenc Általános Iskolával és az Arany János Általános Iskolával, valamint a Védőnői Szolgálattal és a Gyermekjóléti, Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Intézménnyel.

 

További friss hírek