Riadó több déli kapitányságon, több ezres hullám érkezett Szerbiából

Röszke, 2015. augusztus 25. Illegális bevándorlók a Röszke melletti vasúti átjárónál, a magyar-szerb határon 2015. augusztus 25-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Riadót rendeltek el több magyar délnyugati rendőrkapitányságon a német és az osztrák intézkedések miatt – hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap esti híradójában.

A híradó információk szerint hat délnyugati megyét érint az intézkedést, amely a teljes állományra vonatkozik. A riadó azt jelenti, hogy a rendőröknek két órán belül meg kell jelenniük a szolgálati helyükön.

Röszkén a Dugonyi úton lávő gyűjtőtábortól a határig egybefüggő az embertömeg. Hatalmas hullám érkezett, egy rendőr úgy becsüli, csak ezen a szakaszon hatezren vannak. Nem tudjuk, hogy ez valós szám-e, de elnézve az iszonyatos tömeget, és hogy mennyien vannak még Szerbiában, nem lehet túlzás. A rendőrök tanácstalanok, azt mondják, nincs annyi busz az országban, ami belátható időn belül el tudná szállítani a menekülteket.

Az éjféltől életbe lépő az új magyar törvényi szabályozás és a röszkei vasúti kapu elkészülte előtt igyekeznek bejutni a migránsok az Európai Unió területére. Szebtember 15-től más bűncselekménynek számít, ha valaki a már elkészült határzár illegális átlépésével jut be az országba. Emellett a kormánynak lehetősége nyílik válsághelyzet kihirdetésére is.

Halasinfo

További friss hírek