RASFF riasztás – Atropin alkaloid a bébiételben

alnatura_baby_szortiment-data

Atropin alkaloid jelenlétét mutatta ki a német élelmiszerbiztonsági hatóság svájci előállítású bébiételből (gabonapép) egy piaci ellenőrzést követően. A figyelmeztetés az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül érkezett.

Az Alnatura márkajelzésű bio, négy magvas gabonapépet Magyarországon a Drogerie Markt Kft. (DM) üzletlánc forgalmazza. A vállalkozás a 14.152.1 számú tételazonosítóval és 30.11.2015 minőségmegőrzési idővel előállított terméktételeket a riasztást követően saját hatáskörben azonnal kivonta a kereskedelmi forgalomból, majd megsemmisítette azokat.

A 4 hónapos életkort betöltött gyermekek táplálására szolgáló instant pépből, a gyors intézkedéseknek és az üzletlánc hatékony együttműködésének köszönhetően, csupán 26 doboz került értékesítésre, a tétel többi részét pedig haladéktalanul levették a polcokról. Az üzletekben a termékvisszahívásról tájékoztatót helyeztek ki, az érintett terméket a fogyasztók a vásárlás helyére visszavihetik.

Az  élelmiszerlánc felügyeleti hatóság elrendelte az svájci előállítótól származó hasonló kockázatú tételek vizsgálatát.

Az atropin alkaloid hatásáról szóló, az Országos Tisztiorvosi Hivatal közreműködésével készített tájékoztató anyag megtekinthető az alábbi oldalon.

Termékadatok

Termék neve: Alnatura bio 4 magvas gabonapép
Kiszerelése: 250 g
Tételazonosító: 14.152.1
Minőségmegőrzésű idő: 30.11.2015
Beérkezett mennyiség: 432 db
Raktárkészlet: 204 db
Kiszállított mennyiség a dm üzleteibe: 228 db
Beszállítás időpontja: 2014.10.09.
Értékesített mennyiség: 26 db
Gyártó: Holle Baby GmbH, Svájc
Forgalmazó: dm drogerie markt Kft.

 

Forrás: Halasinfo/nebih.gov.hu

További friss hírek