Patkós: tegyük újra naggyá Majsát!

A vele kapcsolatos pletykákról, a „szanki” jelzőről és Majsával kapcsolatos terveiről is beszélt a MajsaInfónak adott interjújában Patkós Zsolt, a Fidesz-KDNP-ÉK polgármesterjelöltje.

2006 óta polgármester Szankon, miért döntött úgy, hogy nem ott folytatná a településvezetői munkát?

A gondolat nem újkeletű. 2014-ben az akkor alakuló, társadalmi párbeszédre épülő Élhető Kiskunmajsa kért fel arra, hogy jelöltként induljak a támogatásukkal. A Fidesz helyi csoportja viszont akkor más jelöltet támogatott. Visszaléptem. Nem akartam egyéni ambíciók miatt megosztani a város társadalmát, hiszen akkor lehet jó egy jelölt, ha integrál és lehetőségeket is tud teremteni Majsának.

Az egyik kritika, amit polgármesteri jelöltsége kapcsán Majsán lehet hallani, hogy nem helybeli…

Tudom, magam is hallottam már ezt. Mindig elmondom, hogy 2006-ban Szankon, lejátszódott ugyanez. Azon nem tudok és nem is szeretnék változtatni, hogy Hódmezővásárhelyen születtem. Véleményem szerint nem az az ember értékmérője, hogy hol született, hanem, hogy tesz e közösségéért. A második és a harmadik választási ciklusban már ez nem is volt velem szemben kritika. Milyen érdekes a világ, most Majsán szankinak mondanak. Én ezt is büszkén vállalom, azonban tény, hogy Kiskunmajsán élek, itt lakom…

És ha már a kritikáknál tartunk: többen zavaros cégügyekről és gyanús ingatlanvásárlásokról is tudni vélnek, van, aki ezt a közösségi médiában is hangoztatja…

Életemben egyetlen céghez volt résztulajdonosként közöm. Barátaimmal közösen alapítottuk a Szank Pellet Kft-t. 2010-ben eladtam a tulajdonrészemet, mert nem tudtam kellő energiát fordítani rá. Működő és prosperáló cég volt, tartozás nélkül, soha nem vettünk igénybe pályázati támogatást sem. Tudom, hogy Majsán egyesek számára minden eszköz megengedett a politikai ellenfelek lejáratására, karaktergyilkosságra. Nem véletlen, hogy a Facebookon a megbízott szószóló csak kérdezve sejtet és tényt nem állít. Persze, mert nem tud.  De ez a helyzet pont olyan, mintha eladtam volna egy autót és két vagy kilenc év múlva gyorshajtásért engem akarnának megbüntetni. Nincsenek ingatlan ügyeim. A személyes tulajdonomban 2 ingatlan van. Az egyik ingatlan egy budapesti, 49 m2-és lakás, amelyet édesanyám ajándékozott nekem 2016-ban. Legnagyobb fájdalmamra egy évre rá elhunyt. Az ő házát, amely Kiskunmajsán a Fő utcán volt 2018-ban eladtam és abból vásároltam meg a Kuksós utcában levő ingatlant, amelyben lakom. Úgy gondolom jó, hogy van vagyonnyilatkozat tételi kötelezettség. Minden adat megtalálható az interneten.

Engedjen meg egy kérdést nekem is. Ismerem a várost gyengítő erők taktikáját, ha lenne bármilyen ügyem- ahogy Ön fogalmazott- vállalnám a jelöltséget?! Had válaszoljam is meg: Nem vállalnám, mert sem önmagamat sem a csapatot nem kívánnám gyengíteni, ellehetetleníteni.

A nyár ellenére javában tart a kampány, milyen személyes tapasztalatai vannak eddig? Milyen kampányra számít?

Hogy tart a kampány azt látom. Mi beszélgetünk az emberekkel, formálódó jövő-tervet készítünk, mások pedig rosszindulatú rágalmakat terjesztenek- ahogy az előző kérdése kapcsán hallható volt. Nekünk Majsa jövője a fontos. Egy fejlődő járási központ jövőjéért dolgozunk. Arra készülünk, hogy minél több otthonba eljutva, minél több emberrel beszélve ezt mondjuk el. Sokan csalódtak a helyi politikában és politikusokban. Új hitet szeretnénk ebben adni. Remélem, hogy programok mentén történő viták lesznek a kampányban.  Mi, a Fidesz, KDNP és Élhető Kiskunmajsa csapata ezt fogjuk tenni.

A Fidesz-KDNP-ÉK csapatában az elnevezés ellenére az ÉK csak „nyomokban” található. Mi ennek az oka?  

Nyolc választókörzet van Kiskunmajsán. Ha nem akarjuk egymás esélyeit rontani, egy polgármesterjelölt és nyolc képviselő jelölt indulhat. A polgármesterjelöltet minden szervezet támogatta. A képviselőjelölteket szintén. Már nem ÉK, KDNP vagy Fidesz jelöltek ők, hanem valamennyi szervezetnek közös jelöltjei.

Hogyan értékeli az elmúlt 13 évet Szankon? Mire a legbüszkébb, illetve miben van hiányérzete?

Arra vagyok a legbüszkébb, hogy a helyi politika, már nem mérgezi, hanem segíti a társadalmi összetartást. Segítettük a településünkön szolgáló egyházainkat, civil szervezeteinket, és a közjót szolgáló alapítványokat.Szolgáltató Polgármesteri Hivatalt ígértünk, amely a választópolgárok igényeit, kéréseit kiszolgálja. Megvalósult. Az is fontos, hogy az önkormányzat kihasználta a fejlesztési lehetőségeit, új utakat keresett, mindeközben megtartotta a helyben meglévő intézményeit. Az Önkormányzat vagyona, amely 2006-ban 1 milliárd Ft volt, 2019 végére 3,5 milliárd Ft lesz, úgy hogy működőképessége stabil maradt.

Múlt hónapban adták át a Kiskun Emlékhelyet. A látogatottsági adatok mennyiben igazolják vissza, hogy szükség volt egy ilyen beruházásra?

Szank számára az emlékhely nem csak mementó, vagy egy múzeum, hanem élő érték a múltból. Legendánk helyszíne, Szank, kun vezér szállásterülete. Ha csak látogatottsági adatokat kell mondanom, közel ezren látták már a kiállítást. Ha ennél többet is szabad, akkor maga az emlékhely egy jövőbeli  térségi turisztikai együttműködés egyik látványos állomása lesz. Közel 70 újságírót láttunk a megnyitást követően vendégül. A térségi értékeket bemutatva igyekeztünk hiteles és jó benyomást keltve az érdeklődést a Majsai térség felé irányítani. Ha egy picit elgondolkodunk közösen, hogy miért jönnek ma a térségünkbe turisták, egyszerű a válasz. A fürdő miatt. Együtt kell működnünk. Együtt, valamennyi turisztikából bevételt remélő vállalkozónak és önkormányzatnak. Közös érdekünk ez, hiszen ha a fürdő szolgáltatásait, élményszerző turisztikai attrakcióval tudjuk kiegészíteni, akkor nem csak néhány napra jönnek hozzánk a vendégek, hanem ennél több időt fognak eltölteni.

Kistérségi vezetőként volt rálátása a környező települések, így Kiskunmajsa önkormányzati munkájára is az elmúlt ciklusokban. Hogyan értékeli a város elmúlt időszakát, illetve mit csinálna másként?

Az elmúlt 5 esztendőben minden település fejlődött a kistérségben. Kiskunmajsa ebben az 5 évben a többi településsel szemben a megelőző ciklusban megszerzett hátrányát próbálta ledolgozni az intézményrendszerének fejlesztésével.  El kell mondani azt is, hogy a fejlesztések támogatása a városban konszenzusos volt. A fejlesztések fő irányai jók voltak. Nem kívánok megfogalmazni kritikát, természetesen nem mindenben voltunk azonos véleményen, de talán ez így is van jól. Hogy mit tennék másként? Úgy gondolom, hogy a kommunikáció nagyon fontos és szükséges. A két választás közötti időben, többet konzultálnék a város lakóival. Tudom azt, hogy a Polgármesteri Hivatalban empatikus és felkészült szakemberek dolgoznak. Az ő munkájukat segítő, a lakosság által jelzett problémákra gyorsabban reagáló hivatali ügyintézés bevezetését szeretném megvalósítani. De még sok ilyen apróbbnak tűnő elem van, amikből összeáll az a program, amivel még szebbé és jobbá tehetjük a majsai mindennapokat. Ez az a program, amihez majd a lakosság támogatását kérjük, hogy együtt építsük Kiskunmajsát.

S. I.

További friss hírek