Ősi lófajták Kalmárföldön

kép: KVT

Őseink lovaihoz hasonlító fajta tenyésztését már évekkel ezelőtt megálmodta Eördögh András, aki Jászszentlászló mellett, Kalmárföldön lévő 130 hektáros birtokán már mintegy kétszáz darabot tart a kunfakó névre keresztelt fajtából.

A közepes marmagasságú, kb. 135-140 cm magas lovak alkalmasak a hosszú távú lovas túrákra és lovas harcászatra. A kunfakó ideális a gyermekek számára is, akik eleinte többnyire szőrén ülik meg a kiegyensúlyozott idegrendszerű lovat. Eördögh András nyaranta táborokat is tart a tanyáján, amit hirdetnie sem kell: maguktól jönnek a gyerekek, akik a lovaglás mellett, az idei évben a régi magyar harci eszközzel, a szablyával, és a szablyavívással is megismerkedhettek.
– Ezekben a lovakban a gyermekkorom álma teljesült, hiszen fölmálházva el tudtam menni a Radnai-havasokig, több ezer kilométert meg tudtunk tenni úgy, hogy nem vittünk magunkkal se kísérőautót, se abrakot, azt ették amit legelni tudtak – mondta el Eördögh András, aki nagyon jó közösségteremtőnek ítelte a tábort, melynek résztvevői méltóképpen emlékeztek a magyar nemzet száz évvel ezelőtti tragédiájára.
– Nem elkeseredve, hiszen túléltünk valamit és még mindig van nemzet, és remélem, hogy újra sikeres és dicső lesz, mint hajdanán – fogalmazott Eördögh András.
A harminc fős táborban erdélyi gyerekek is vendégeskedtek, akik esténként muzsikálással, énekléssel teremtettek jó hangulatot az ingyenes táborban, amit nagyon sokan segítettek felajánlásaikkal is.

Forrás: KVT

További friss hírek