Ónos eső: másodfokú riasztás van érvényben, ne induljon útnak!

 

Az ónos eső miatt Bács-Kiskun megye több járására már a másodfokú riasztást is kiadta a meteorológiai szolgálat kedd délután. Az érintett területeken a következő órákban tartós ónos esőre kell számítani. A katasztrófavédelem fokozott figyelmet kért a közlekedőktől, és arra figyelmeztetett, hogy csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a közúton közlekedőket nyomatékosan arra kérte, hogy az ónos eső által érintett területeken lehetőleg ne induljanak útnak. Hozzátették továbbá, hogy ezeken a területeken, útszakaszokon korlátozzák a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárművek közlekedését, hogy megelőzzék az elakadásokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiemelte: honlapjukon, Facebook-oldalukon folyamatosan frissítik az előrejelzéseket, veszélyjelzési információkat. Az MTI-hez eljuttatott, kedd éjfélig szóló veszélyjelzés szerint narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyében, ezeken a területeken többórás ónos eső várható. Citromsárga, elsőfokú a figyelmeztetés Békés, Csongrád, Fejér, Vas és Veszprém megyében.

Fotó: Facebook / Országos Meteorológiai Szolgálat

Azt írták: késő délután délnyugat felől kiterjedtebb csapadék érkezik, jellemzően ónos eső. A Dunántúl déli felén, illetve Bács-Kiskun megyében szerda hajnalig 1-5 milliméternyi, míg főként Somogy megye déli részén és Baranya megyében akár ennél is több ónos eső is lehullhat. A csapadék a Balaton térségében az ónos eső mellett már inkább fagyott eső, illetve az északibb tájakon (Dunántúli-középhegység, Pest megye) hó formában várható, néhány centiméter friss hóval. Szintén az ónos eső veszélye miatt Horvátországban piros figyelmeztetés érvényes – írta a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) is fokozott figyelmet kért a közlekedőktől, és arra figyelmeztetett, hogy csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. “Ilyenkor nélkülözhetetlen kellék a téli gumi, a hólánc, a feltöltött mobiltelefon, a láthatósági mellény, valamint a GPS vagy a térkép” – sorolták, hozzátéve: fontos továbbá ellenőrizni a fényszórók működőképességét és az üzemanyag mennyiségét.

Az időjárási előrejelzéseket követni lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján lehet tájékozódni. Kérik, hogy kövessék a katasztrófavédelem közleményeit, figyeljék a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve a honlapján közzétett információkat. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem “VÉSZ” alkalmazását is.

A Magyar Közút az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a társaság munkagépei még az ónos eső megérkezése előtt megelőző sózásba kezdtek az utakon. Hozzátették ugyanakkor, hogy a síkosságmentesítés is az “időigényes feladatok közé tartozik”, a szórógépek egyszerre 40-50 kilométert tudnak megtenni. A sószóró gépeknek is a jeges, balesetveszélyes úton kell haladniuk, ráadásul a kiszórt só kevésbé fejti ki olvasztó hatását a folyamatos csapadék miatt. Eredményes munkát csak akkor tudnak végezni a szakemberek, ha az ónos eső elállt. Ezért a társaság kéri a közúton közlekedők türelmét és megértését – tették hozzá.

hvg.hu

További friss hírek