Nézze meg, mennyit vett ki a zsebünkből a NAV!

 

A dél-alföldi régióban jobban teljesített az adóhatóság. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-alföldi egységei 2014-ben 543,3 milliárd forint bevételt értek el 2014-ben, 110 milliárddal többet az előző évinél – derült ki a hatóság szerdai szegedi sajtótájékoztatóján.

Papp István, a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának főigazgatója elmondta: 2014-ben is a legtöbb bevételt a társadalombiztosítási és a személyi jövedelemadó befizetések adták.

A régióban 243,3 ezer gazdasági tevékenységet végző adózót tartottak nyilván 2014-ben, ami szinte azonos az egy évvel korábbival. A kisadózó vállalkozások tételes adóját, a kata-t választók száma 2014-ben tovább emelkedett, az év elejei 8,9 ezerről 11 ezer fölé. A kisvállalati adó, a kiva hatálya alá tartozók száma alig változott, az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választóké tovább apadt.     A Dél-Alföldön tavaly valamivel több mint 28,1 ezer ellenőrzést hajtottak végre, 3,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ennek során 55,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg, és 40,6 milliárd forint büntetést szabtak ki. A végrehajtásokból befolyt összeg 35,9 milliárd forint volt, 1,7 százalékkal több a 2013-asnál.

Márkus András, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának főigazgatója elmondta: a szakágnak tavaly 23,9 milliárd forint bevétele volt, a legtöbb az import áfából. A régióban összesen 83 ezer import és export vámkezelés történt, valamivel több mint 2013-ban.     Az ellenőrzések során – a szerb határszakasz kivételével – a felderített jogsértések száma több mint 12 ezer volt, 693 millió forint bírságot szabtak ki.

A kábítószer-felderítésekben 240 kilogramm tudatmódosítót foglaltak le, ennek többsége marihuána volt, de előfordult heroin és legkisebb mennyiségben kokain is. Ezek feketepiaci értéke meghaladja az 500 millió forintot.

A kész cigaretta termékekből csaknem a 2013. évivel megegyező mennyiséget, 6,5 millió szálat foglaltak le. Emellett a fogyasztási dohányra jelentősen megnőtt a kereslet, így a felderítések során is egyre több esetben találkoztak ezzel a termékkel, ebből 2014-ben több mint 1000 kilogrammot foglaltak le – ismertette Márkus András.

Török Árpád, a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi igazgatója elmondta: tavaly az igazgatóság területén 889 nyomozást rendeltek el. Az elkövetési érték az előző évhez képest mintegy 2 milliárddal 10,14 milliárd forintra nőtt, a felderített bűncselekményekkel okozott kár 54,1 százaléka térült meg. Tavaly a költségvetés sérelmére elkövetett bűncselekményekben folytatták az összes nyomozás 60 százalékát.

MTI

További friss hírek