Nézze meg, hol a legzajosabb Kiskunmajsa!

Tóth István diplomamunkájához tudományos alapon vizsgálta a belváros zajterhelését. Itt az eredmény!zajszennyezés

A Szinkronvédelem Kft. ügyvezetője már sokadik diplomáját szerzi meg – ezúttal ipari környezetvédelmi szakmérnökként végez a Dunaújvárosi Főiskolán. Szakdolgozatához elkészítette Kiskunmajsa belvárosi zajtérképét.

Mielőtt a lényegre térnénk, egy kis elmélet. A hanghatások erősségtől függően befolyásolják az ember közérzetét, sőt egészségét is. Az állandó alapzaj (például 20-30 dB erősségű tévézaj) alvászavart, vagy egyéb pszichés hatást okozhat, de 50-60 dB-nél már – hosszútávon – magas vérnyomás is felléphet. Halláskárosodás 85 dB-nél jelentkezik, a fájdalomküszöb pedig 120 dB-nél van. Csak viszonyításképpen: az emberi beszéd erőssége 40 és 80 dB között van.

Mivel Majsa belvárosában nincsenek ipari létesítmények, ezért a fő zajforrást a közlekedés – azon belül is főként a teherautók forgalma – jelenti. A vonatkozó minisztériumi rendelet szerint ebben a városrészben nappal (6-tól 22 óráig) 60-65 dB a zajterhelés határértéke, éjjel pedig 50-55 dB.

Az alábbi térképeken jól látható, hogy nappal a Fő utca és a Félegyházi út belvárosi szakaszán a zajterhelés meghaladja a határértéket, éjjel pedig a két útszakasz kereszteződésében van „túl nagy zaj”.

zaj1
Zajszennyezés a belvárosban nappal.

 

zaj2
Zajszennyezés a belvárosban éjjel.

 

Tóth István szerint a megoldás az lehetne, hogy az áthaladó forgalmat a városon kívül vezessék el egy elkerülő úttal, vagy egy teljes kőrgyűrűvel. A 2006-an elkészített városrendezési tervben már szerepelt az elkerülő út tervezett nyomvonala, ami a város szélén lévő ipari cégek kamion forgalmát is tudná kezelni, így nem csak az áthaladó forgalmat venné ki a jelenlegi forgalmi helyzetből, hanem a helyi ipari cégek által rendszeresen indított vagy fogadott kamion forgalmat is, ezáltal nagymértékű zajcsökkentést tudnának elérni a belváros tekintetében.

alfagsm_2

MajsaInfo

További friss hírek