Nem mindegy, mikor és mit vásárolsz a kiskunmajsai ingatlanpiacon

Az elmúlt években látványos átalakuláson ment keresztül nemcsak a fővárosi, hanem az egész hazai ingatlanpiac. A változást ez esetben kifejezetten Kiskunmajsára fókuszálva vizsgáltuk meg, méghozzá egy évre visszamenőleg, emellett pedig a környék nagyobb településeivel is összehasonlítottuk a piacon kínált átlagárakat, illetve azt is megnéztük, milyen ingatlantípusba érdemes fektetni a pénzünk.

Az éves árváltozás iránya és mértéke

A kiskunmajsai ingatlanpiacon az elmúlt egy évben hónapról hónapra változtak a családi házak átlagos négyzetméter árai. A téli hónapokra az árak csökkenése, míg a nyári hónapokra az árak növekedése volt a jellemző. Tehát valóban számít az ingatlanbefektetés időpontja, hiszen ettől is függhet, milyen mélyre kell a zsebünkbe nyúlnunk.

Az elmúlt egy éves változás kezdeti, 2018. januári átlagos négyzetméter ára 112 ezer Ft/m² volt, mely februárban és márciusban is lefelé csökkent, összesen 7 ezer forinttal négyzetméterenként. Áprilisban a kínálati átlagárak visszaálltak a kezdeti, 112 ezer Ft/m²-es átlagárra. Májusra pedig ismét zuhantak a családi házak átlagos négyzetméter árai, méghozzá 14%-kal egészen 98 ezer Ft/m²-re.

Ezt követően a kiskunmajsai piacon kínált átlagárak dinamikus növekedésnek indultak. A családi házak ellenértékei októberre érték el a csúcsot. Ekkor átlagosan 164 ezer Ft/m² volt a kínálati ára egy kiskunmajsai háznak, így a tavalyi év májusi és októberi hónapja közötti időintervallumban az emelkedés mértéke átlagosan 66 ezer forint volt négyzetméterenként.

Az októberi csúcsérték után idén januárra az átlagárak drasztikusan, 21%-kal csökkentek. Novemberben 147 ezer Ft/m², decemberben 145 ezer Ft/m², idén januárban pedig 135 ezer Ft/m² volt az átlagos négyzetméterár a családi házak esetében Kiskunmajsán.

Kiskunmajsa a környék viszonylatában

Az ingatlanpiacon az árak nemcsak az idő függvényében, hanem településenként is változnak. A területi különbségek nagyban meghatározzák a befektetendő összeg szükséges mértékét, ugyanis a nagyobb városokban magasabb, míg a kisebb településeken alacsonyabb átlagárakkal találkozhatunk.

Ennek megfelelően a Bács-Kiskun megyei ingatlanpiacon a vizsgálatunk alá vont települések között Kiskunmajsa volt a második legdrágább idén februárban. Ekkor az eladásra kínált kiskunmajsai házak átlagos négyzetméter ára 148 ezer Ft/m² volt. Kiskunmajsát megelőzve az első helyen a nagyobb népességszámmal rendelkező Kiskunhalas végzett. A februári árverseny győztes városának családi házai négyzetméterenként átlagosan 8 ezer forinttal kerültek többe a második helyezetthez képest.

A vizsgált települések közül Kiskunmajsa után Forráskút és Kistelek állnak, ahol a családi házak átlagos négyzetméter ára idén februárban egyaránt 125 ezer Ft/m² volt. Ez az átlagár a kiskunmajsaihoz képest 18%-kal alacsonyabb. Az általunk felállított árverseny végén pedig Bugac és Balástya kullognak. Bugacon az idei év februári hónapjában 110 ezer Ft/m², Balástyán pedig 95 ezer Ft/m² volt az átlagos négyzetméterár a családi házak tekintetében.

Jobban megéri házat venni, mint lakást?

A kérdés attól függ, hogy hazánk mely településéről beszélünk, és hogy az adott településen téglaépítésű lakásról vagy panelről van-e szó. Kiskunmajsa esetében 2019 februárjában a családi házak átlagos négyzetméter ára 148 Ft/m², a téglalakásoké 201 ezer Ft/m², míg a paneleké 114 ezer Ft/m² volt. Tehát Kiskunmajsa tekintetében a legkedvezőbb áron panellakáshoz juthattak a vásárlók idén februárban.

Kiskunmajsához hasonlóan, a legtöbb helyen a lakások átlagárai magasabbak a családi házakénál. Ilyen téren a legnagyobb különbség Kecskeméten, Kaposváron és Pécsen van. Az országban kizárólag három megyeszékhelyen: Salgótarjánban, Tatabányán és Miskolcon fordított a helyzet, tehát ezeken a helyeken lakást érdemesebb vásárolni.  Ennek legfőbb oka, hogy ezen a városok ingatlanpiacán szűk a családi házak kínálata.

További friss hírek