“Nem énekesnek készültem” – interjú Lábas Vikivel

Eső, Libikóka, Csönded, Bolyongó, Nem voltál jó… Csupán néhány Margaret Island dal, ami rendkívül ismertté tette az alig három éve alakult együttest. A népszerű csapat pénteken Majsán koncertezik a Zene-Bor-Garabó fesztiválon. Az énekesnőt, Lábas Vikit kérdeztük.

Először is szeretnénk gratulálni a Fonogram-díjhoz.  Milyen érzés az év felfedezettjének lenni?

Nagyon szépen köszönjük!:) Hatalmas megtiszteltetés, még el sem hisszük. Ez tényleg egy olyan szakmai díj, amire mindenki vágyik. Alig múlt két éves a zenekar, úgyhogy arra ösztönöz minket a díj jelenléte, hogy még többet és többet dolgozzunk, egyre többet adjunk a közönségnek és fejlődjünk estéről estére.

Közel 3 éve alakult az együttes. Azt mondják minden kezdet nehéz. Nálatok milyen volt?

Igazából mi Bálint (Füstös Bálint:gitár – a szerk.)  szobájában kezdtünk el Kristóffal ( Törőcsik Kristóf: basszusgitár – a szerk.) hármasban örömzenélni, majd kibővültünk teljes zenekarrá és lett mögöttünk szépen lassan egy kis team. Minél nagyobb egy dolog és ráadásul folyamatosan fejlődik, annál nagyobb izgulásra okot adó kihívások és feladatok bukkanak fel, amik természetesen nehézségekkel járnak. De melyik foglalkozás nem jár nehézségekkel? Nálunk ezeket a nehézségeket mi hárman és a managerünk, Krisztián próbálja megoldani.:)

Lábas Viki

Margaret Island = Margitsziget! Miért pont ez a nevet választottátok?

Bálint közel lakik a Margit-szigethez és nagyon sok emlék köti ehhez a kultikus helyhez. A Margarettel is azonosítható az a fajta dolog, amit a Margit-sziget képvisel. Egy szelet zöld a beton dzsungel közepén, ahova megnyugodni, kikapcsolódni járnak az emberek. Valahol a mi zenénknek is ez a célja, hogy az emberek az élő zene élményéért jöjjenek el ránk, kapcsoljanak ki, szakadjanak el egy órácskára a hétköznapokból.

Ha egy kicsit beleshetünk a kulisszák mögé, hogyan készül egy Margaret Island dal?

Ez a folyamat nagyon változó. A dalok mivel megélt dolgokra alapozva születnek ezért nevezhetjük sokszor intuíciónak, első benyomásoknak, amik érnek minket. Egy hangulat egy dallam. Nincs recept, valamikor a szöveg, valamikor a dallam, valamikor a zene születik meg és később az formálódik. Próbálunk igényes pop zenét írni. Természetesen a népdalok iránti elkötelezett szerelmünk miatt van egy két népdal feldolgozás a repertoárunkba, de ugyanúgy van egy-két külföldi mash up  is. A gyökereink nagyon fontosak számunkra így sokat táplálkozunk a régi magyar beat zenéből és a népzenéből.:)

margaret island 3

Bródy János nevéhez köthető a Nem voltál jó című dalotok szövege. Hogyan kerültetek kapcsolatba vele?

Bródy egy barátjától hallott rólunk és bármi féle munkaviszony kialakítása nélkül leültünk vele beszélgetni, meg szeretett volna ismerni minket. Aztán az első találkozó után pár napra megkaptuk tőle a Nem voltál jó szövegét:) A második albumon is lesz olyan dal aminek a szövegét ő írta.:) Hatalmas megtiszteltetés, hogy ismerhetjük, beszélhetünk vele, sőt dolgozhatunk is együtt.:)

Úgy tudom, hogy néprajzot végeztél és szeretnéd folytatni a tanulmányaidat. Mennyire lehet összeegyeztetni a zenélést az egyetemmel?

A felvételimre sajnos nem tudtam elmenni a koncertek miatt. Mivel abban a szerencsés helyzetben lehetünk, hogy rengeteget koncertezhetünk és ezért vagyunk a leghálásabbak.:) Szóval a tanulmányaim folytatása még várat magára, de ha még lesz egyáltalán néprajz szak, akkor folytatni fogom.:)

Egyre több helyen jelen vagytok, a dalaitok folyamatosan szólnak a rádiókban. Hogyan tudod /tudjátok kezelni a népszerűséget?

Ezt inkább a környezetünkben lévő emberektől kéne megkérdezni. Mi ugyanazok az emberek maradtunk, velünk, körülöttünk nem változtak a dolgok. Ugyanazt csinálom 6 éves korom óta: szenvedélyesen szeretem a zenét és próbálok napról napra egyre mélyebben benne élni. Nem énekesnek készültem. Klasszikus klarinétot tanultam 14 évig, majd jött a népzene és a rockzenekarozás. Jelenleg pedig már el sem tudnám magam máshogy képzelni, mint énekes, zenekari frontember vagy egyszerűen: mint egy nő a színpadon. Az énekléssel kerültem a legközelebb a zenéhez, így tudom magam a legjobban kifejezni és egyben gyógyítani. A sors akarta így:) Azt, hogy a zenekar most nagyobb fényt kapott, sok esetben a szerencse érdeme, de természetesen részünkről non-stop kemény munka is támogatja ezt az ajándékot.:)

Mire számíthat a nagyközönség július 8-án Kiskunmajsán?

Elhozzuk a tavaly szeptemberben megjelent első nagylemezünk dalait és pár új dalt a még készülő második lemezünkről. Természetesen a legújabb Efott himnusz sem fog elmaradni:) A dalokon kívül viszünk még sok szeretet és mosolygást:)

Illés Emese

További friss hírek