Ne felejtsük el átállítani az órákat!

 

A nappalok hosszabbodnak, az esték egyre melegebbek, a emberek többsége nagyon várja ezt az időszakot. Na de mikor is kell átállítani az órát 2016-ban és miért?

A nyári időszámítás széles körben elfogadott rendszer, melyben a helyi időt 1 órával előre állítják az adott időzóna idejéhez képest. Az elnevezés onnan ered, hogy ez az időszámítás nagyrészt a nyári időszakra esik.

Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Az óraátállítás az UTC szerint hajnali 1 órakor történik, vagyis Magyarországon márciusban helyi idő szerint 2 órakor előre, októberben nyári idő szerint 3 órakor vissza kell állítani az órákat.

Idén március 27-én hajnali 2-ről 3-ra kell állítani az órákat.

Így éljük túl az óraátállítást!

Az óraátállításra mindannyian máshogy reagálunk, de az biztos, hogy a biológiai óránk és az egészségünk is megérzi. Egyes tanulmányok szerint a nyári időszámításra való áttérés első néhány napjában kimutathatóan magasabb a közlekedési balesetek és a szívinfarktusok száma.

Míg ősszel hetekig az az érzetünk, hogy egy órával többet alszunk, tavasszal ennek pont az ellenkezője igaz amiatt, hogy korábban találnak meg a reggelek.
óra
A fáradtság negatív hatással van a teljesítményünkre és a koncentráció képességünkre, ez már nem új. Az viszont meglepő lehet, hogy akár már egy óra különbség is fennakadásokat okozhat szervezetünk kiegyensúlyozott működésében.Egy svéd tanulmány szerint a szívinfarktusok száma nő a nyári időszámításra való áttérés első három napjában és csökken az őszi átálláskor. Emellett a közlekedési balesetek száma is magasabb a tavaszi óraátállítás utáni hétfőn egyértelműen a fáradtság miatt. És bár mindannyian máshogy reagálunk a kedvezőtlen változásra, néhány dolog a legtöbbünkre jellemző. Ilyen például, hogy sokkal nehezebben kelünk fel az első hétfő reggel, még akkor is, ha a megszokott időben fekszünk le vasárnap este.

Különösen a gyermekek érezhetik magukat levertebbnek, vagy akár ingerültebbnek még napokkal az átállás után is.Néhány tipp, hogy a lehető legkevésbé “fájjon” az óraátállítás:

  • Készüljünk fel rá! Állítsuk egy kicsivel korábbra az ébresztőt már az előző pénteken és szombaton is, ez kicsit könnyebbé teheti a hétfő reggelt. A gyermekeinket pedig már egy héttel az átállítás előtt dugjuk ágyba korábban minden nap.
  • Kezdjük egy tartalmas és egészséges reggelivel a napot! Ezzel azt üzenjük a szervezetünknek, hogy elindult a nap, még ha időben előbbre is vagyunk.
  • Ha napos idő van, használjuk ki! A napfény segít a biológiai óra helyreállításában és közérzetünkön is jelentősen javít.
  • Iktassunk be egy húsz perces szundikálást délutánonként. Már ennyi is elég, hogy frissebbnek érezzük magunkat.
  • Ragaszkodjunk a hét-nyolc órás rendszeres alváshoz. Ennyire ugyanis legalább szükségünk van ahhoz, hogy jól teljesítsünk.
  • Az elalvás és ébredés idejét ne változtassuk! Lehetőleg azonos időben menjünk ágyba minden este és keljünk fel másnap reggel.
  • A mozgás most is a legjobb barátunk. Mozogjunk mindennap, még egy kiadós séta is hatékonyabb alvást eredményezhet. Arra azonban figyeljünk, hogy lefekvés előtt két órával már ne végezzünk megerőltető testmozgást.
  • Száműzzük a koffeint és az alkoholt, nem is beszélve a cigarettáról. A kávéban, teában, üdítőkben és csokoládéban található koffeintől csak rosszabbul alszunk, és kevésbé kipihentnek érezzük magunkat. Ugyanez igaz a kiadós vacsorára is, lefekvés előtt három órával pedig már semmit se együnk.
  • Adjuk meg a módját az alváshoz készülődésnek. A rituálé része lehet az olvasás, pihentető zene hallgatása vagy egy forró illatos fürdő.

Forrás: hazipatika.com / halasinfo

További friss hírek