Nagyívű turisztikai koncepció: így nézhet ki Majsa 20 év múlva + fotók

A polgármester szerint a megvalósítás akár már jövőre elkezdődhet

Fürdőfejlesztés, gyógyászat, szállodák, az üdülőfalu bővítése, sétány a város és a fürdő között, lovasturizmus – ilyen és ehhez hasonló, részben már korábban is felvetett elképzelések szerepelnek Kiskunmajsa turisztikai koncepciójában, amelyet csütörtökön mutattak be Polgármesteri Hivatalban.

A fürdőfejlesztés lehet az alapja a majsai turisztikai elképzelések megvalósításának – rögzítette előadása elején a turisztikai koncepciót jegyző Konstruma Mérnöki Iroda vezetője, dr. Oláh Zoltán. A nem meglepő kijelentést részletezve a tervezőmérnök elmondta: a gyógyvíz és a fürdő jelenti Majsa lényegében egyetlen turisztikai vonzerejét, ugyanakkor erre egyéb térségi jellegű szolgáltatások is ráépülhetnek a gasztronómiától a kerékpártúrákon át a lovasturizmusig. Mindhez a fürdő és a város közötti terület hatalmas potenciál, és 15-20 éven belül teljesen átalakulhat a városkép, Majsa akár Zalakaroshoz hasonló turisztikai központtá is válhat.

A fürdő önkormányzati kézbe kerülne és teljesen megújulna.

A koncepció összesen 19 ponton javasol fejlesztéseket. A fürdőben – amelyet az önkormányzat megvásárolna – épülne többek között vízi vidámpark, lenne lehetőség vízisportokra, egy új épület is helyet kapna területen csúszdákkal, medencékkel, köztük klasszikus úszómedencével is. Emellett a wellness és gyógyászati szolgáltatások is hangsúlyosabb szerepet kapnának a fogászati kezelésektől a plasztikai beavatkozásokig,

a szálláskapacitást pedig 3 és 4 csillagos szállodákkal bővítenék, párhuzamosan az üdülőfalu terjeszkedésével.

A fejlesztendő területek fizikai határa felöleli az Üdülőfalutól a Kiserdőn át a Híd parkon keresztül a Záportározó melletti területet, a Polgármesteri Hivatalt és a sétálóutcát, majd a Majsa Tó – Öko Tanya útvonalon haladva a Kiserdőt és a várostól a fürdőig tartó kerékpáros útszakaszt is. Ezen a területen 19 különböző fejlesztési pontot határoztak meg.

Hotel látványterv.

A várost és a fürdőt például egy sétánnyal kötnék össze, de fejlesztenék a horgásztavat is, épülne egy lovarda, egy kalandpark, és a záportározó környéke is szabadidős központtá válna – hogy csak néhány ötletet emeljünk ki.

A fürdő és a város közötti sétány részlete.

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program 75 millió forintos pályázati támogatásából megvalósuló koncepció szeptemberre lesz kész, és tartalmaz majd a most bemutatott építészeti látványtervek mellett egy részletes megvalósíthatósági tanulmányt, egyes elemek vonatkozásában pedig előtervek is készülnek.

A kisvasutat is felújítanák.

Patkós Zsolt polgármester hozzátette: ezek a tervek már a város múlt év végén elfogadott gazdasági programjában is szerepelnek, hiszen

Majsa az ötödik legtöbb vendégéjszakával rendelkezik a Dél-Alföldön, a fürdő pedig évente 300 ezer vendéget fogad.

Kérdésünkre azt is kifejtette, hogy a most részletesen is kidolgozott koncepció illeszkedik nem csak a 2019-ben elkészült kistérségi, de a Lezsák Sándor országgyűlési képviselő kérésére elkészített Duna-Tisza-közi regionális tervekhez is. Előnye, hogy nem pontszerű, hanem rendszerszintű fejlesztési terveket vázol fel. Így az előzetes egyeztetések alapján számíthat az Magyar Turisztikai Ügynökség támogatására, és kormányzati finanszírozásra. Hozzátette: határozott szándék van az önkormányzat részéről a fürdő megvásárlására – ami elől a tulajdonosi kör sem zárkózik el.

Borissza tér – egyelőre csak látványterv.

A fürdő és a többi attrakció fő tulajdonosa és üzemeltetője is az önkormányzat lenne, együttműködve a helyi civilekkel és magánvállalkozókkal. Magántőke bevonásától sem zárkóznának el, de ennek mértékét a támogatási összeg is befolyásolja. A részletes költségvetést és a megtérüléssel kapcsolatos számításokat a szeptemberre elkészülő részletes megvalósíthatósági tanulmány tartalmazza majd. A polgármester megjegyezte: a megvalósítás akár már jövőre elkezdődhet.

Sebestyén István

 

További friss hírek