Mutatjuk, melyik megyei úton kell fizetnie januártól

autok-forgalom-0904-d0001B6E4f930c59eb2a1Január elsejétől új útdíjrendszer lép életbe: a megyei gyorsforgalmi utakon ötezer forint éves díj ellenében autózhatunk.

A kormány.hu oldalon jelentek meg azok a térképek, amelyek megyékre lebontva jelölik, hogy melyik utak használatáért kell fizetni elsejétől. A térképeken az adott megye közigazgatási határán belül húzódó gyorsforgalmi úthálózatot ábrázolják. A díjköteles gyorsforgalmi úthálózatot minden esetben piros vonal jelzi, a díjfizetés nélkül használhatót pedig zöld.

Az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az ennek használatára jogosító e-matricával az utolsó, kiemelten jelölt csomópontig lehet jogszerűen használni, ezt követően a gyorsforgalmi úthálózat igénybe vétele kizárólag a szomszédos megyére érvényes matricával, vagy a teljes úthálózatra (pl. 10 napos jogosultság) jogosító termék birtokában lehetséges.

Bács-Kiskun megyén belül nincs nagy meglepetés: az M5-ös mellett az M8-as és az M9-es autópályák megyén belüli nyúlfarknyi szakasza lesz csak fizetős. Mutatjuk a térképen is:

bk

Ez azt jelenti, hogy ha valaki rendszeresen utazik Budapestre autóval, annak a megyei mellett a Pest megyei matricát kell megvásárolni, ami összesen 10 ezer forint egy évre.

Január elsejétől a mintegy 1500 értékesítési pont bármelyikén bármely megyére – Nógrád, Jász- Nagykun-Szolnok és Békés megye  kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat – megvásárolható a megyei matrica.  Február elsejétől mobiltelefonon (applikáción keresztül vagy sms-ben) is meg lehet majd vásárolni az új matricákat.

A kormány.hu azt ií rja, hogy türelmi idő is segíti a közlekedőket, hogy megszokják, egy adott megyében mely szakaszokon érvényes a megyei matrica. Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat jövő januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 Ft) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak.

A 2014. december 31-e előtt vásárolt heti (10 napos) és havi matricák a lejárat időpontjáig, a 2014-es éves matricák 2015. január 31-ig érvényesek.

MajsaInfo

További friss hírek