Milliárdos csokicsalókat lepleztek le

csoki1,6 milliárd forintot próbált meg a csokoládéval kereskedő bűnszervezet egyik tagja bankszámlájáról eltüntetni. Balszerencséjére a NAV pénzügyi nyomozói megakadályozták a pénz továbbutalását és a bankszámlán lévő összegen felül további 2,5 milliárd forint értékben járműveket, ingatlanokat, követelést zároltak.

A NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói, adóellenőrei, és pénzügyőrei közös munkájának köszönhetően derült fény arra, hogy két Bács-Kiskun megyei raktáráruház megrendelése alapján egy negyven éves Pest megyei férfi ismert márkájú táblás csokoládét és más népszerű édességet, szaloncukrot szerzett be nagy tételben az Európai Unió más tagállamaiból.

Hogy a termékek értékesítésével minél nagyobb haszonra tegyenek szert, felépítettek egy tizenöt gazdasági társaságból álló bűnszervezetet, amelynek működését a Pest megyei férfi irányította. A behozott édességet papíron olyan, a szervezethez tartozó cégeknek számlázták ki, ahol az édesség a valóságban nem jelent meg. A „bukócégek” áfa fizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget.

Valójában a csokoládét a két raktáráruházhoz szállították, és eltitkolva annak uniós eredetét, az adófizetési kötelezettség csökkentése érdekében fiktív számlák segítségével belföldről származó, igen kedvező áru termékként szerepeltették könyvelésükben és adóbevallásukban. Ilyen módon több mint hat milliárd forint értékű édesség érkezett az áruházakhoz.

A pénzügyi nyomozók az adóellenőrökkel közösen negyven helyszínen foglalták le a bűncselekmény elkövetését bizonyító számlákat, szállítóleveleket, könyvelési anyagokat, bélyegzőket.

Bár a bűnszervezet vezetője a cégekben névleg nem szerepelt, mégis lakcímén egy irodában, lezárt műanyag hordóban elrejtve, nejlonzacskókban találták meg a szervezet tevékenységéhez kapcsolódó szállítóleveleket, eredeti céges iratokat. A házkutatáskor több tekercs, csokoládék felcímkézéséhez használható magyar nyelvű matricát is lefoglaltak.

A bűnszervezet vezetőjét, a raktáráruházak tulajdonosait és további hét társukat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A Kecskeméti Járásbíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat.

Ezen bűncselekmény esetén a törvény akár 20 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi. 

NAV

További friss hírek