Mérlegelik, kell-e kocsit küldeni a betegért

Kép: delmagyar.hu

 

A mentésirányítóknak a jövőben arra is lehetőségük lesz, hogy nemet mondjanak a 104-es számra telefonálóknak. A cél, hogy a valóban sürgős esetekhez minél hamarabb odaérjenek – írja a delmagyar.hu.

Máté Gábor, az Országos Mentőszolgálat új, megbízott vezetője a Népszabadságnak arról nyilatkozott,  hogy a mentő minden esetben negyedórán belül a hívások helyszínére kell, hogy érjen, a szervezet saját magát fojtogatja. Szemléletváltásra készülnek, új szempontokat vezetnek be a mentőt hívók kikérdezésénél. A jövőben  lehet, hogy azt mondják a telefonálónak: nem küldenek mentőt, mert nincs rá szüksége a betegnek.

– Rosszindulatú hívások is előfordulnak. Volt, hogy csak gyönyörködni akart a telefonáló a kék lámpás autóban, vagy a szomszédját akarta felébreszteni. A mentőszolgálat havonta átlagosan húsz-harminc ilyen „vaklárma” esetében tesz feljelentést a rendőrségen, amelyek egy része büntetéssel végződik. – sorolta Győrfi Pál. Ezek a hívások alkalmanként 30-40 ezer forintos pénzkidobást jelentenek a mentőknek. A pénz csak az egyik tényező, hiszen amíg a mentőautó az indokolatlan riasztás miatt foglalt, máshol valóban szükség lehet rá. Így emberéletek is veszélybe kerülhetnek.

– A mentőfeladat fogalmát jogszabály definiálja. A gyakorlatban azonban a döntést a kapott információk alapján, a kikérdezési protokoll támogatásával a mentésirányítónak kell meghoznia. Egy konkrét példát említenék. A szülés ugyan mentőfeladat, hiszen a fájások beindulása, a burokrepedés után a baba bármelyik pillanatban megszülethet. Ugyanakkor az is előfordul, hogy valakit a szülész egy adott napra rendel be a kórházba, a „terminus szerint”, és bár a szülés még nem indult be, a kismama járóképes és tünetmentes, az utazáshoz, egyéb megoldás hiányában, szirénázó mentőkocsit vesznek igénybe. S lehet, hogy közben egy valóban súlyos esetnek perceket kell várnia.

Győrfi Pál szerint az sem ritka, hogy a kivonuló mentők nem találnak beteget a helyszínen. Tavaly több mint negyvenezer ilyen esetük volt. Ennek legtöbbször az az oka, hogy a bejelentő nem várja meg a mentőket a „beteg” mellett, akiről kiderül, hogy esetleg csak túl sokat ivott, vagy pár percre lepihent, majd jobban lett, és hazament.

A teljes cikk itt olvasható: delmagyar.hu

halasinfo

További friss hírek