Megyei érték lett a csólyospálosi Földtani Feltárás

kép: KVT
A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság szeptember 10-én megtartott ülésén hozott döntése értelmében a csólyospálosi Földtani Feltárás – Varangykő Túraútvonal bekerült a megyei értéktárba.
A Földtani Feltárás egyike a Duna-Tisza köze DK-i részén korábban létrejött kővágó helyeknek, ahol a kőfejtés révén szelvényben is jól tanulmányozható a réti mészkő és dolomitiszap. A falu melletti feltárás egy felhagyott bánya, melynek anyagát – kb. fél méter vastag fedőréteg elhordása után – kézi szerszámokkal fejtették ki. A kőzet bányászata az 1970-es években szűnt meg.
Az 1978-ban fokozottan védetté nyilvánított ”kővágó helyet” a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Csólyospálos Község Önkormányzatával és a Szegedi Tudományegyetem Földtani és Őslénytani Tanszékének együttműködésével felújította, majd 2008. októberétől földtani bemutatóhelyként látogathatóvá tette.
A földtani feltárásnál fejtett kemény mészkövet tanyasi és falusi házak, gazdasági épületek alapozásához használták fel.
A feltárás megközelítését túraútvonal segíti. A Varangykő Túraútvonal bebarangolása során hiteles képet kaphatunk a réti mészkő (darázskő) természeti és néprajzi örökségéről. A túrázni vágyókat az útvonal mentén elhelyezett információs tábla segíti a tájékozódásban. Aki ellátogat ide, nemcsak egy geológia időutazásnak lehet tanúja, hanem megfigyelheti az egykori szikes tó még napjainkig is fennmaradt színes élővilágát, egy elfelejtett mesterség és népi építészet egy-egy gazdag szeletét.
Forrás: KVT 
További friss hírek