Megszállták a fafaragók Szankot

0809_fafaragok_006Fafaragó mesterek érkeztek Szankra augusztus 1-jén. A nyolc alkotó a 10 napos tábor alatt kemény fába “vágta” a vésõjét. Három-négy köbméter tölgyet faragtak meg, amely közismerten kemény fa, de a feladat, amire vállalkoztak a mesterek, az is embert próbáló volt. Nyolc domborművet készítettek el, amely a magyar történelem nagy pillanatait és alakjait jeleníti meg a Pongrácz Gergely téren sétálók számára.

A Művelődési Ház udvarán nagy asztalok roskadoznak az érdekesebbnél érdekesebb szerszámoktól. Minden mester egy alkotáson dolgozik. Az előző évekhez képest ezek méreteiket tekintve sokkal kisebbek, ezért furcsa volt az alkotóktól a “sóhajtozás”. Aztán elmondták, hogy nagyon nehéz feladat a sok apró részletet kifaragni. Nem fizikailag fárasztó, de az állandó koncentrálást, kontrollt, odafigyelést igénylő munka, jobban elfárasztja a mestereket, mint a nagy, de kevésbé aprólékos faragások készítése. Kemény a tempó, nem igen pihennek, hogy időre készen legyenek mindennel, bár azt is elárulják, valójában soha sincs kész egy alkotás, csak épp abbahagyják, mert nincs több idő rá.

Óhatatlanul megfordult a fejemben, hogy egy figyelmetlen mélyebb vésőütés beleszaladhat a már elkészült domborműbe, akkor hogyan lehet javítani? Én ragasztóra gondoltam, de a mi fafaragóink ilyen baleset esetén a hibás rész környékét visszavésik, annak ellenére, hogy ez nagyon időigényes, körülményes feladat.
A mesterek más-más módszerrel dolgoznak, felismerhetőek stílusjegyeik. Megvan mindenkinek a maga jól bevált technikája, tempója. A hangulat jó, egymást is inspirálják, szívesen jönnek jövőre is.

Az idén elkészült alkotások Balatoni Tibor – Hunyadi Mátyás, Novák Géza – Vérszerződés, Varga Csaba – Szent István, Kiss István – Zank vezér, Erdélyi László – Nándorfehérvári csata, Farkas József – Mohácsi vész, Figura László – Kunok bejövetele, Barta Zsolt – Tatárjárás.

Varga Ferencné alpolgármester asszony, a tábor szervezője elmondta, hogy az elkészült alkotások az iskola és a Pongrácz Gergely emléktábla között lesznek felállítva. Átadó ünnepség idén nem kerül megrendezésre, mivel a tábor jövőre folytatja a munkáját, további 10-12 domborművet terveznek a szervezők és az alkotók.

Az alpolgármester asszony ezúton is köszöni a fafaragók alkotó tevékenységét, a gépi famunkák elkészítésével az őket végig segítő Lovas István munkáját, a szállásadók és az étkeztetés biztosításában közreműködők segítségét.

majsainfo

forrás és további képek: szankinfo.hu

További friss hírek