Meghalt Zelei Miklós író, költő, újságíró

kép: MTI
Életének 73. évében meghalt Zelei Miklós író, költő, újságíró – tudatta a család az MTI-vel. A közlés szerint Zelei Miklóst hosszan tartó, súlyos betegség után csütörtök hajnalban érte a halál.
Zelei Miklós 1948. november 8-án Kiskunhalason született, édesapja, Zelei Dezső Kiskunmajsán volt postamester.
Zelei Miklós pályáját a hetvenes években kezdte, kiemelkedő újságírói-szerkesztői tevékenysége elsősorban a Magyar Hírlaphoz, a Látóhatárhoz és a Délmagyarországhoz kötődik. Irodalmi munkásságából tizenhét kötet született.
A rendszerváltás idején szerzőtársával, Gazsó L. Ferenccel közös tényfeltáró riportregényekben mutatta be az államszocializmus valódi arcát. Több írásukban is foglalkoztak a rendszerváltoztatás előtti Kiskunmajsa történéseivel. A politikai pszichiátriáról szóló Őrjítő mandragóra című könyvük máig hivatkozási alapmű.
Zelei Miklós A Kettézárt falu című szociográfiai dokumentumregénye négy kiadásban jelent meg és jelentősen hozzájárult az ikerfalvak közötti határnyitáshoz. A Nagyszelmenc és Kisszelmenc tragédiájából írott, Zoltán újratemetve című színdarabját Vidnyánszky Attila rendezésében a Nemzeti Színház máig műsorán tartja.
Zelei Miklós költői, írói világában helyet kapott a valóság abszurditása és a szürreális ábrázolás – olvasható a róla kiadott összegzésben.
Munkásságát többek között Pro Literatúra Díjjal, Külhoni Magyarságért Díjjal, 2013-ban pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el.
Forrás és fotó: Magyar Távirati Iroda
További friss hírek