Megdöbbentő tények a karácsonyfáról

karacsonyfa_970514_51170

Noha ahány család, annyiféle karácsony, egy dolog mégis szinte minden otthonban közös: a feldíszített karácsonyfa. Az, hogy december 24-én karácsonyfát állítunk, ma már a legtöbb család életében a világ legtermészetesebb dolga. De vajon belegondoltunk-e abba, honnan is ered ez a hagyomány? A közelgő ünnep alkalmából összegyűjtöttük a legérdekesebb tényeket karácsonyfa-témában.

Az első magyar karácsonyfa

Bár számtalan történet és legenda kering az első magyar karácsonyfával kapcsolatban, egy biztos: egy német eredetű szokás átvételéről van szó. A hagyománynak tehát eredetileg semmi köze sem volt a keresztény valláshoz, az egyház csak jóval később, a 15-16. században vette át. Az első karácsonyfákat a hivatalosított történelmi adatok szerint az 1500-as évek végén, az 1600-as évek elején állították Németországban, ahonnan ez a szép szokás csakhamar meghódította egész Európát.

Az első magyar karácsonyfa története a 19. századig nyúlik vissza, egyes források szerint 1824-ben, Aszódon került felállításra, de csak mintegy 100 esztendővel később vált olyan népszerűvé, hogy országszerte általánosságban is jellemzővé-, mondhatni tradícióvá vált a családok körében.

A szaloncukor, mint hungarikum

Egy fenyőfa csak és kizárólag akkor válik karácsonyfává, ha díszeket aggatunk rá! Az első díszek éppen ezért egyidősek az első karácsonyfákkal, noha akkoriban még nem gömböket és szaloncukrokat aggattak a zöld ágacskákra, hanem gyümölcsöket, tobozokat, mogyorót és diót.

Az évek során aztán a díszítés egyre fényűzőbbé vált, és Magyarországon egy igazi különlegességgel, a szaloncukorral egészült ki, aminek története az első magyar karácsonyfák megjelenéséig vezethető vissza. A hazai cukrászok ugyanis kitalálták, hogy selyempapírba csomagolt finomságokkal még vonzóbbá tudnák tenni a fenyőfákat, így a 19. század első felében forgalomba kerültek az első szaloncukrok, amelyek azóta is csak és kizárólag a magyar karácsonyfákat díszítik.

Évente több mint 2 millió karácsonyfát állítanak Magyarországon

Az Európai Uniós átlaghoz mérten Magyarországon kiemelkedően sok fenyőfa fogy el az ünnepi szezonban. Egy évben átlagosan 2 millió 200 ezer karácsonyfát adnak el hazánkban, ami a 10 milliós lakosságra nézve kiemelkedő adat főleg annak fényében, hogy egész Európában 60 millió fenyőfa fogy el ebből a célból.

Forrás: Halasinfo/hir24.hu

További friss hírek