Március 15-ig meghosszabbítják a korlátozásokat

kép: kormany.hu

A következő egy-két hétben romlani fognak a számok a hazánkban megjelent vírusmutációk miatt.

Ezért a járványügyi szakemberek véleményét figyelembe véve március 15-ig változatlan formában fenntartjuk a korlátozó intézkedéseket – jelentette be Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Az oltások tömegessé válásával nyílik majd esély arra, hogy feloldhassuk a korlátozásokat akár már egy hónap múlva.

Felgyorsul az oltások beadása 

A járványügyi szabályok fokozatos enyhítéséhez akkor jutunk a legközelebb, ha minél többen beoltatják magukat – hívta fel a figyelmet a miniszter.  Amikor a veszélyeztetett emberek – a 60 évnél idősebbek és a krónikus betegségben szenvedők – megkapják a védőoltást, akkor lehet radikálisan enyhíteni a korlátozásokat. Ez 2,5-3 millió beoltottat jelent, jelenleg csak félmilliónál tartunk, de a következő két hétben felgyorsulnak az oltások és egymillió felett lesz a védett emberek száma.

Gulyás Gergely arról is tájékoztatott, hogy eddig 2 millió 460 ezren regisztráltak oltásra. A következő hetekben felgyorsul az oltás, ezért érdemes azoknak is jelentkezniük, akik kivártak, mert úgy gondolták, hogy csak később kerülne rájuk a sor.

Március elsejétől postázzák a védettségi igazolványokat

A védettségi igazolványokat március elsejétől kapják meg postán azok, akik a vírus ellen védettséget szereztek akár oltással, akár úgy, hogy a betegségen korábban átestek.  Pillanatnyilag a karantén szabályok alóli mentességet lehet igazolni ezzel, a többi jogosultságot életszerűen kell átgondolni. A konzultációban erről is véleményt mondhatnak az emberek.

Forrás: kormany.hu

További friss hírek