Már megint az országos sajtóban Kiskunmajsa

koncz„Asszonyverő, maffiózó, acélbáró, csődkirály”. Ezek a jelszavak jól illusztrálják, hogy milyen mértékű sárdobálás zajlik Kiskunfélegyházán és Kiskunmajsán önkormányzati választás címén – írja ma megjelent cikkében a hvg.hu.

Az alábbiakban a teljes cikket közöljük:

Kiskunfélegyházán az eddigi polgármester, a fideszes Kapus Krisztián – akit a kampány idején egy hangfelvétellel próbáltak megzsarolni, mely a lakótelepi rehabilitációs program korruptságát hivatott bizonyítani – újraindul a városvezetői székért. Pedig a helyi Fidesz Csányi József vállalkozót szemelte ki jelöltnek, lecserélve Kapust. De mint ahogy beszámoltunk róla, a regionális pártigazgató, Kerényi János felülírta a helyi szervezet döntését, és a Fidesz polgármester-jelöltjének mégis Kapus Krisztiánt nevezte meg.

Csakhogy a helyiek se engedtek, kiálltak Csányi József mellett, és a Lezsák Sándor alapította Nemzeti Fórum Egyesület színeiben mégis elindították őt a választáson Kapussal szemben. Azzal egy időben, ahogy a bejelentés történt, Kerényi javaslatára valamennyi, a Fórum színeiben induló Fideszes jelöltet kizártak a párt soraiból.

Kapus első ciklusa meglehetősen hangosra sikeredett: indult ellene ügyészségi vizsgálat, az ügyészek egy ízben házkutatást is tartottak a polgármesteri hivatalban, magánélete sem sikerült túl nyugodtra, válása a város szeme láttára zajlott. Ez vezethetett odáig, hogy a helyhatósági választásokon a helyi alapszervezet Csányi Józsefet javasolta utódnak.

Csányi a húsdarálóban

Csányival szemben igazán erős, negatív kampány indult be a jobboldali médiumokban. Hol maffiózónak, milliárdos acélbárónak aposztrofálják, hol pedig számlagyárakkal hozzák összefüggésbe, konkrét bizonyítékok felmutatása nélkül. A Fórum jelöltje nem győz „mosakodni”, szinte minden nap akad valami magyarázkodni valója az őt ért vádak miatt. A fentiek mellett két, egymásnak ellentmondó állítással próbálják elvenni a lakosok kedvét Csányitól Az egyik állítás szerint Csányi cége belga tulajdonban van, így az általa irányított vállalkozás „magyarellenes módon” külföldre termel hasznot, a másik állítás szerint ugyanez a vállalkozás évek óta veszteséges, így Csányi alkalmatlan egy város vezetésére is.

Kapus Krisztián ráteszi a kezét a kenyérre

A város lakossága leginkább a Kapus-Csányi párharcot figyeli, és szinte tudomást sem vesz például az MSZP-DK színekben induló, a helyi Vodafone ügyfélszolgálati irodáját vezető Horváth Tamás kampányáról. Nehéz is rálelni Horváthtal kapcsolatos hírekre, a helyi sajtó a két jobboldali jelölt dolgaival foglalkozik.

Az LMP színeiben Kiskunfélegyházán egy helyi újságíró, Kiss Kálmán Tibor indul, a Jobbik pedig az itteni szervezetük alapítóját, a Kurultáj hagyományőrző rendezvény egyik szervezőjét, a háromgyerekes Kollár Lászlót indítja.

Felszámolt cégek mögül az aktív polgármester ellen

Nem kevésbé viharos a helyzet harminc kilométerrel távolabb, Kiskunmajsán is. A Fidesz-KDNP jobboldal helyi szervezete a jelenleg Szank polgármestere feladatait ellátó Patkós Zsolt személyében látta az esélyes polgármester jelöltet, ám a fideszes regionális pártigazgató itt is felülírta a helyi döntést. Így Patkóst egy helyi üzletember, Koncz Jenő váltotta a jelölti pozícióban.

Koncz Kiskunmajsán a rendszerváltás környéki privatizációk egyik nyertese volt, és az elmúlt évtizedekben több vállalkozást is alapított – személye jól ismert a helyiek körében. Csakhogy vállalkozásairól egy helyi hírportál kiderítette, hogy valamennyi összeomlott, ám mielőtt azokat felszámolták volna, Koncz mindegyiket eladta hol ukrán, hol román, de magyar lakhellyel nem rendelkező magánszemélyeknek. A vállalkozások mind végrehajtásokkal szűntek meg, némely esetekben büntetőeljárások is voltak, de az új tulajdonosokat nem sikerült felkutatni, miközben maradtak tartozások egyes cégek mögött hátra. A mindezeket nyilvánosságra hozó lap közel százoldalnyi cégbírósági és pénzügyőrségi iratokkal támasztotta alá állítását. A hvg.hu jobboldali forrásokból úgy tudja, hogy bár Koncz visszalépése szóba sem került, a kampányát elcsendesítette a párt.

A jelenlegi, második ciklusát töltő polgármester, Faludi Tamás kihívója még a helyi futballklub vezetője, a zöldségtermesztéssel és fémkereskededelemmel foglalkozó vállalkozó, Ábrahám-Fúrús András, aki az Élhető Kiskunmajsa Egyesület színeiben indul. Deményi Ernő, aki áprilisban még úgy mutatta beújonnan megalakult jelölőszervezetét, a Tiszta Lappal Majsáért Egyesületet, hogy az nem akar szövetséget kötni senkivel az őszi választásokra – most mégis a Jobbik támogatásával indul.

hvg.hu/MajsaInfo

majsainfo

További friss hírek