Már csak néhány napja van: gyermeke jövője múlik rajta

 

December 9-én lesz a középfokú központi írásbeli vizsgára való jelentkezés határideje. Aki még nem jelentkezett, annak alig néhány napja maradt, hogy megtegye. Az előrelátóbbak már nyugodtan várhatják a határidőt, az ünnepek után azonban számukra is felgyorsulnak az események. Összeszedtük a felvételivel kapcsolatos legfontosabb dátumokat, határidőket.

A december 9-i határidő azért fontos, mert a gyerekek többsége még nem tudja, melyik konkrét középiskolába fogja beadni a jelentkezését. Nem is az a cél, hogy abban az iskolában írják meg a központi felvételit, ahová jelentkezni szeretnének, hanem azt szokták javasolni nekik, hogy a lakóhelyükhöz legközelebbi intézményt válasszák – hangsúlyozta Málnási Gábor, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat pályaválasztási tanácsadója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A jelentkezés alapvetően a szülők feladata, de az általános iskolák is sokat tudnak segíteni ebben. Az elmúlt évek tapasztalati azt mutatják, hogy ez egyre zökkenő mentesebben megy. A nyolcadikosok mellett a fiatalabb diákoknak is most kell jelentkezniük a nyolc-, illetve a hatosztályos gimnáziumokba.

A jelentkezés után a felvételit január 21-én írják majd meg a diákok, és körülbelül 8-10 nap alatt javítják ki azokat a középiskolák. Lesz jogorvoslati lehetőség, amellyel élhetnek a szülők, ha valamilyen problémát találnak.

Ezt követően történik meg a középiskolák konkrét kiválasztása, melynek határideje február 15. lesz. Ezután folytatódik a felvételi eljárás, megkezdődnek a szóbelik. Utána lesz még módosítási lehetőség, és végül 2017. április 26-án kap majd minden jelentkező gyermek egy értesítőt abból a középiskolából, ahová felvették.
Mindenki csak egy helyre nyer felvételt, és nem lesz olyan gyerek, akinek még nyáron is iskolát kell majd keresnie – tisztázta Málnási Gábor.

A központi felvételi kitűzésének az volt a célja, hogy azokat a készségeket, képességeket, kompetenciákat mérje, illetve hasonlítsa össze, amelyek a továbbtanuláshoz szükségesek. A gyerekeknek így nem kell 6-8 iskolába felvételi dolgozatot írniuk, hisz jelenleg valamennyi gimnázium és szakgimnázium felé érvényes a felvételi, a szakközépiskolákba (korábban szakiskolákba) pedig nincs rá szükség – mondta Málnási Gábor.

Minden középiskolának joga van eldöntenie, mi számít bele a felvételi eljárásába. Ez függ attól, milyen szakot és képzést kínál az intézmény. Célszerű ezért minden diáknak megírnia a központi felvételit, függetlenül attól, kérik-e azt a megcélzott iskolában, vagy nem. Később ugyanis még megváltozhat a véleménye, akkor viszont már nem lesz lehetősége, ha lemaradt – hívta fel a figyelmet Tenkesné Halász Enikő.

Málnási Gábor szerint nem minden gyermek alkalmas a 6-8 osztályos gimnáziumi továbbtanulásra. Az egyszeri megmérettetésre szeptember óta együtt készül fel a gyermek, a szülő, a pedagógus és az iskola is. A központi dolgozatok stresszesek, de rendkívül hasznosak is, hisz a gyerekek egy külső megmérettetésben tudják tesztelni a tudásukat – húzta alá.

További információk az Oktatási Hivatal honlapján érhetőek el.

Halasinfo/ Kossuth Rádió

További friss hírek