Majsaiak a Gulágon – az egykori foglyokra emlékeztek

 

A kommunizmus áldozatainak emléknapja adott aktuálitást annak a rendezvénynek, amelyet múlt pénteken rendeztek a kiskunmajsai Helytörténeti Gyűjteményben.

Az Újkori rabszolgaság című kiállítás keretében  a hadifogságban szenvedőkről és a kényszermunkára hurcolt emberekről emlékeztek meg a résztvevők. Az est folyamán Hajagos Csaba történész mutatta be a Rabigába hajtva – Amit a Szovjet Hadsereg elkövetett a Kiskunfélegyházi Járásban, hadifogság, kényszermunka a Szovjetunió területén címmel megjelent kötetet, amely többek között egykori Gulág-foglyok visszaemlékezéseit is tartalmazza. (Az egyik túlélő, a 96 esztendős Csányi József jelen is volt a megnyitón.)

Mint Kollár László, a könyvet kiadó Huszka József Hagyományőrző Egyesület titkára elmondta, szeretnék minél több emberrel megi smertetni a közelmúlt történelmének ezt a fontos szeletét, már csak azért is, mert a legutóbbi időkig nem kapott elég figyelmet a Gulágra erhurcolt 700 ezer magyar sorsa.

Ezt megerősítette Hajagos Csaba is, aki többek között arrólbeszélt, hogy Oroszországban – ahol a szakmaibeliek is úgy tartják, hogy a Gulág főként az orosz rendszeridegen személyek megbüntetésére szolgált – rengeteg forrásanyag feltáratlan még.

A téma majsai összefüggéseiről Kozma Huba és Csík Antal helytörténészek beszéltek.

Mint elhangzott, a bemutatott kötetben megtalálható a második világháború során Kiskunfélegyházáról elhurcoltak – hadifogságba esettek – eltűntek és elesettek listája – az 1947-es állapot szerint. A listán sok majsai személy is található.

A könyvet, benne a listával innen tudja letölteni pdf formátumban.

További friss hírek