Majsa visszafogadta a kitaszított zsidókat

Erről beszélt Dr. Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke Kiskunmajsán, a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából.

Egy városvezetésnek nem csak az élőkről, hanem a holtakról is meg kell emlékeznie. A Holokauszt emléknapján elsősorban a majsai áldozatokra emlékezünk” – fogalmazott Ábrahám-Fúrús András polgármester a városi könyvtár udvarán rendezett emlékünnepségen ma (kedden) délelőtt. Mint mondta, ez az első ilyen jellegű rendezvény Kiskunmajsán, a zsidó áldozatok előtt tisztelgésre eddig csak egy, részben hasonló alkalom volt: a 90-es évek elején társadalmi összefogással takarították ki a zsidó temetőt.

Kiskunmajsán 126 zsidót gyűjtöttek össze, akiket Kömpöcpusztán helyzetek el, majd Szegedre szállították őket, a vége pedig Auschwitz volt, az égő pokol” – fogalmazott beszédében Dr. Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke, aki kiemelte: a magyar államhoz hasonlóan Majsa sem védte meg a saját polgárait.

Ezen már nem tudunk változtatni, ami tehetünk és teszünk, hogy az egyszer kitaszított zsidó embereket a város most ezzel a megemlékezéssel visszafogadja kebelébe, utólagosan fejet hajtva emlékük előtt” – mondta a zsidó vezető. Hozzátette: a megyében minél több helyen szeretnének letenni olyan emlékköveket, amelyek Majsán a könyvtár előtt, valamint a Fő utcán, az ÁFÉSZ-iroda sarkánál lettek elhelyezve. Ezek a Molnár, illetve Lázár családra emlékeztetnek, akiket elhurcoltak a Holokauszt idején.

“Technológiai szempontból mindenképp nagy ugrást tett az emberiség, de erkölcsi-szellemi értelemben újra és újra visszazuhan a pusztító szintjére. Ezért kell újra és újra szót emelni. Látni kell a múlt hibáit, amiket ugyan nem tudunk kijavítani, de tanulhatunk belőlük” – hangsúlyozta Gyuris László önkormányzati képviselő. Mint megjegyezte: adósok vagyunk, elsősorban magunknak, mégpedig azzal, hogy felemeljük a fejünket és szembenézzünk a múlttal.

A rendezvényt követően 11 órától a Városi Könyvtárban Pap Eliza történész tartott előadást Zsidósors Kiskunmajsán címmel.

További friss hírek