Majsa testvérvárosa magának termeli az energiát

titel_lommatzschMegújuló energia, megújuló kapcsolatok – ezzel a címmel zajlik egy testvérvárosi konferenciasorozat a Majsa Alapítvány szervezésében. Itt az utolsó előtti állomás.

A rendezvénynek ezúttal Kiskunmajsa németországi testvérvárosa, Lommatzsch ad helyet. A 2013 februárjában indult, hét konferenciából álló programsorozat Majsán kezdődött, megjárta testvérvárosainkat, szeptemberben pedig szintén Majsán fejeződik be.

A téma mindenhol a megújuló energia felhasználása és az alternatív energia kiaknázása – ennek lehetőségei, illetve a már elért eredmények.

Lommatzsch ebből a szempontból példaértékű a szászországi régióban: a szél- és napenergiát, valamint a biomasszát is hasznosítják a település energiaellátásában. Mint a Majsa Alapítvány részéről Terbe Zoltán elmondta, a település teljes egészében önellátó az energetika terén: annyi zöldenergiát termelnek, amennyi a lakossági fogyasztást is fedezi. A főszerepet ebben a szélkerekek játsszák. Az ezekkel megtermelt energiát egy speciális vízerőművel tárolni is tudják.

Terbe Zoltán hozzátette: egy szélkerék erőmű két év alatt megtérül Németországban –  köszönhetően az ottani szabályozásoknak és támogatásoknak.

alfagsm_2

MajsaInfo

További friss hírek