Majsa a megyei sajtóban: 232 éves malomkő került elő

 

A kiskunmajsai városháza udvarán zajló felújítások egy fél malomkőre bukkantak a munkások. A kőbe az 1784-es évszámot és monogramot véstek – számolt be mai címlapján a Petőfi Népe. 

Mint a megyei napilapban megjelent: fásítanak és új járdákat, parkolókat alakítanak ki ezekben a napokban a majsai polgármesteri hivatal udvarán. A tereprendezés során akadtak rá egy jókora kődarabra, amiről először nem tudták mi lehet. Miután kibontották, akkor derült ki, hogy egy malomkő fele, aminek megtisztítása után láthatóvá váltak a kőbe vésett számok és betűk. Az 1784-es év mellett, a V J és a P J betűjeleket faragták több mint két évszázada.

malomko5

Hogy miként került oda a malomkő és ott van-e valahol a másik fele egyelőre nem tudni. Helytörténeti források az egykori tanácsháza –a mai városháza – építését 1783 és 1786 közötti időkre datálják, így elképzelhető, hogy az akkori építkezés idején került oda a kiszolgált malomkő. A községháza kezdetben egyébként csak négy helyiségből állt: jegyzői szoba, tanácsterem, irattár és adószedői szoba kapott helyet az épületben.

 

Az 1700-as évek második felében évenként, Szent György napkor választottak főbírót Majsán, aki 1784-ben Varga János volt. Hogy az ő „V J” monogramja lehet-e a malomkőbe vésve már aligha derül ki. A „félkő” sorsa további sorsa még nem dőlt el, az is lehet, hogy a megtalálásának helyén, a polgármesteri hivatal udvarán állítják ki, de a helytörténeti gyűjtemény is szívesen helyet adna a város legújabb „kincsének”.

MI/Petőfi Népe

További friss hírek