Madárvész: folytatódik a szárnyasok elföldelése

Több kérdés is felmerült annak kapcsán, hogy kedden 22 ezer kacsát leöltek és elföldeltek Kiskunmajsa határában. Megkersetük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy milyen aggodalmakat és kérdéseket vetett fel az eset. Ezek kapcsán az alábbi kérdéseket küldtük el a NÉBIH-nek:

A járási hivatal adott-e engedélyt a tetemek elföldelésére?

A művelet során miként vették figyelembe a környezetvédelmi szempontokat? Ezt ki ellenőrzi?

Miért volt szükség rendőri biztosításra a helyszínen?

Hol tervezik még a szárnyastetemek elföldelését?

A választ szerkesztés nélkül közöljük: 

A járvány terjedésének megakadályozása, lassítása során fontos szempont a leölt állatok mielőbbi, engedélyezett módon történő ártalmatlanítása. Az állategészségügyi szakembereink a rendelkezésre álló erőforrásokat figyelembe véve döntöttek az ártalmatlanítás e formája mellett, amiről az illetékes járási hivatal az általa kiadott leölési határozatban intézkedett.

Minden egyes helyben elföldeléssel történő ártalmatlanítást a környezet- és vízvédelmi hatósággal történő egyeztetés előz meg, a terület kijelölésénél a környezetvédelmi szempontokat mindig figyelembe vesszük.

A rendőrség az állatok vértelen úton történő leölésének és ártalmatlanításának zavartalan és gyors végrehajtásának biztosításában, az illetéktelen személyek távoltartásában nyújtott segítséget.

Mivel a helyben elföldeléssel történő ártalmatlanítás egy a jogszabályokban leírt, engedélyezett és a nemzetközi gyakorlatban is bevált módszer, ezért arra – természetesen valamennyi előírást, körülményt és lehetőséget figyelembe véve – a jövőben is sor kerülhet. E lehetőséggel minden esetben élni fogunk, amennyiben ez támogatja leginkább a madárinfluenza járvány elleni sikeres védekezést.

A betegséggel kapcsolatos információk elérhetőek a Nébih tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Készítette:

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

További friss hírek