Ma van Apák Napja!

Egy hazánkban méltatlanul mellőzött ünnepre szeretnénk felhívni a figyelmet: ma van Apák Napja! Isten éltesse az édesapákat, nagypapákat!

Az apák napját Magyarországon június harmadik vasárnapján ünneplik. (Vannak, akik – viccesen – május 19-ét, Ivó napját tartják apák napjának. -szerk) A 20. század elején kezdték el megtartani ezt az ünnepnapot az anyák napja párjaként. Az apaságot és a szülői szerepet ünneplik. Ilyenkor emlékeznek az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre. Ezen a napon ajándékot adnak az apáknak, és ilyenkor a család általában együtt van. – Wikipedia

Az Egyesült Államokban kezdeményezték először az apák megünneplését a század elején. A nyugat-virginai Fairmont templomában 1908 júliusában tisztelegtek először az apák előtt, majd 1909-ben a megemlékezés túllépte a templom kapuit. 1972-ben Richard Nixon amerikai elnök kezdeményezésére törvénybe iktatták megünneplését.

Ma már a világ számos helyén minden év júniusának harmadik vasárnapján köszöntik a gyermekek édesapjukat. Az APÁK NAPJA magyarországi meghonosítására 1994-ben a Borsod megyei United Way indított mozgalmat Miskolcon.

– Neumann-ház – Irodalmi Szerkesztőség

További friss hírek