Ma van a holokauszt áldozatainak emléknapja

Napra pontosan 76 éve szabadították fel az auschwitzi haláltábort a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái. Ezen a napon arra a több száz ezer magyar állampolgárra is emlékezünk, akik e lengyel megsemmisítő tábor „földi poklában” lelték halálukat.
A náci Németország a mintegy 11 milliós európai zsidóság teljes kiirtására irányuló programjáról, a „végső megoldásról” (Endlösung) 1942 januárjában döntött.
A holokauszt minden 10. áldozata, azaz mintegy 500 000 ember Magyarországról deportált zsidó volt. A holokausztnak (héberül Soá) mintegy 200 ezer, a nácik által szintén alacsonyabb rendűnek nyilvánított ember: romák, testi és szellemi fogyatékosok, homoszexuálisok is áldozatul estek.
1944 tavaszán és nyarán a korabeli Magyarország területén marhavagonokba zsúfolt közel 500 ezer magyar zsidó nagy részét az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták. Az ide érkező legyengült és beteg emberek mintegy 80 százalékát azonnal szelektálták és a gázkamrába küldték. 1940 és 1945 között az auschwitzi lágerkomplexumban elpusztított emberek számát 1,1-1,2 millióra becsüli a történettudomány.
A táborban mintegy 7500 legyengült, csont soványra fogyott foglyot, többségükben nőket és gyerekeket találtak. 1947-ben Lengyelország az auschwitzi koncentrációs tábor helyén múzeumot létesített az áldozatok emlékére.
Az ENSZ-közgyűlése 2005-ben nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává január 27-ét.
(Az emléknapokhoz kapcsolódó anyagokat a KVT Média kérésre, a Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény állította össze.
A képek forrása: mult-kor.hu, origo.hu, cultura.hu, nyugat.hu, nol.hu, yadvashem.org, mandiner.hu, Death Camp Memorial Site/Pawel Krupinski)

 

Forrás: KVT

További friss hírek