Lassult a kiskunmajsai lakáspiac, de az ingatlanárak még mindig a középmezőnybe sorolnak be

Az előző években érvényesülő ingatlanpiaci kettéosztottság csak részben enyhült, hiszen a különbségek még mindig érezhetőek. Ez nemcsak az egyes régiók szintjén, hanem az egymástól néhány kilométerre elhelyezkedő, hasonló adottságú településeknél is érvényesül. Azt továbbra sem lehet megmondani, meddig marad fenn ez a tendencia, de nem ez az egyetlen, lakáspiaccal kapcsolatban felmerülő kérdés.

Mi lesz a lakáspolitikával?

A választások után kíváncsian várjuk a kormány lakáspiaccal kapcsolatos intézkedéseit, mert az utóbbi években bevezetett újítások körül helyenként kérdőjelek merülnek fel. Az egyik legnagyobb ezek közül, hogy mi lesz a kedvezményes áfával, illetve a kivetése után következő időszakkal.

Jelenleg vannak olyan lakások, amelyek szinte lóhalálában készülnek, mert a fejlesztők még 2019 decembere előtt be akarják fejezni a megkezdett projekteket. Ennek oka, hogy tartanak a hirtelen visszatérő eredeti áfakulcstól, amely mintegy 20%-kal emelheti meg a végső árakat – és ki tudja, a vevők közül mennyien lennének hajlandóak ezt megfizetni.

Ha elmarad a hosszabbítás, azzal elvághatják a lakásépítési kedvet, de nem biztos, hogy ez a legrosszabb, ami történhet. Ennél negatívabb kimenet, ha az éppen készülő ingatlanok félbemaradnak vagy a már elkészültek nem lesznek kihasználva a fizetőképes kereslet hiánya miatt.
Az eddig is sokat toldozott-foldozott CSOK sorsa szintén bizonytalan, mindenesetre a további könnyítésekkel újabb rétegeket érhetne el a kormány. Jelenleg nincs például elhelyezkedés szerinti differencia, amit az árak miatt lenne érdemes fontolóra venni – nem mindegy ugyanis, hogy egy Budán vagy egy kisebb településen elhelyezkedő házról beszélünk.

Pár kilométer jelentős árkülönbségeket jelent

Az ingatlanárak emelkedése visszafogott mértékben folytatódott idén, bár e mögött meglehetősen eltérő kép mutatkozik az egyes területeken. Ez a tendencia a dél-alföldi régió egyes települései között is megfigyelhető. Kiskunmajsán például 5%-kal, Balástyán és Bugacon 1-2%-kal csökkentek, míg Kisteleken 2%-kal, Kiskunhalason, illetve Forráskúton pedig 9-12%-kal bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak az első negyedévben.

Az ingatlanárak változása Kiskunmajsán és néhány környező településen (2018. első negyedévében)

Az is megfigyelhető, hogy a százalékok által kialakított rangsortól élesen eltér az ingatlanárak szerint felállított sorrend. Az említett környék viszonylatából kiemelkednek a forráskúti és kiskunhalasi házak átlagárai, a középmezőnybe pedig a Kisteleken, valamint Kiskunmajsán meghirdetett családi házak tartoznak – az említett települések között 26-28%-os eltérések tapasztalhatóak.

A családi házak átlagárai Kiskunmajsán és néhány környező településen (Ft/m2, 2018. márciusi adatok alapján)

Van, amivel nem foglalkoznak

A következő években az ingatlanpiac helyzetének rendezése érdekében fontos lépést jelentene a jól szervezett lakáspolitika. Jelenleg ugyanis a különböző minisztériumok hatáskörébe tartoznak az egyes területei. Így viszont vannak olyan részek, amelyek kívül esnek a látótéren. Foglalkozni kellene például a bérlakásokkal, mivel egyre többen a lakóhelyükön kívül vállalnak munkát, illetve a fiatalok első lakásvásárlásának támogatásával.

Forrás: Ingatlannet.hu

További friss hírek