Küzd a felesleges kilókkal? Ne hagyja, hogy átverjék!

Módszerek: így csapnak be minket leggyakrabban.

„Évek óta küzd a felesleges kilókkal? Szeretné megőrizni fiatalságát? Fontos Önnek az egészsége? Ha esetleg már krónikus egészségügyi problémákkal küzd, akkor is van tökéletes megoldás, csak meg kell rendelnie a reklámozott terméket! Ha szerencséje van, Öné lehet a fődíj is!”

Ne essen az átverések áldozatául! – Az Európai Fogyasztói Központ tanácsai

Mindenki találkozott már olyan csábító ajánlatokkal, amelyek azt ígérik, hogy gyorsan könnyedén, minden erőfeszítés nélkül megszabadulhatunk túlsúlyunktól vagy ráncainktól, esetleg visszanyerjük fiatalkori testi erőnket. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy a postaládánkba bedobott prospektusból rendelünk különböző étrendkiegészítő termékeket, vagy tapasz, krém, oldat formájában kapható gyógyhatásúnak mondott készítményeket. Ugyanezek a reklámok különféle figyelemfelhívó módon az interneten is megtalálják a gyanútlan fogyasztót. Gyakran még a megfontolt vásárlókat is megingatja és vásárlásra ösztönzi, hogy a cégek esetenként 100%-os pénzvisszafizetési garanciát ígérnek, amennyiben a termék nem nyújtaná a várt eredményt. A hatás fokozásához létezik olyan vállalkozói gyakorlat is, amely több millió forint értékű fődíj várományosaként az érintett fogyasztót nevezi meg.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében működő Európai Fogyasztói Központnál (EFK) gyakran kifogásolják a vásárlók, hogy a termék megvásárlása előtt semmi nem utalt arra, hogy nem magyar kereskedőtől vásárolnak. Ugyanis a termékkatalógusban magyar elérhetőséget – például egy postafiókot adnak meg -, illetőleg az internetes vásárlásnál egy formanyomtatvány kitöltésével vagy akár egy magyar telefonszám felhívásával megrendelhetőek a termékek anélkül, hogy az eladó kilétére fény derülne. Sokszor a megrendelés elküldése után éri a vásárlókat az első meglepetés, amikor az esetek jó részében csak a kiszállított termékhez kapott számláról derül ki, hogy külföldi (sokszor EU-n kívüli) székhelyű cég van feltüntetve eladóként.

Az Európai Fogyasztói Központ kiemelten fontosnak tartja a fogyasztói tudatosság növelését, ezért szeretnénk felhívni mindenki figyelmét az étrendkiegészítők és egyéb gyógyhatásúnak nevezett termékekkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi problémákra. Különösen azért fontos ez, mert a határon átívelő igényérvényesítés a felek közötti megegyezés hiányában jellemzően jóval nehezebb és költségesebb lehet a fogyasztó számára.

Leggyakoribb problémák és tanácsok:

  • Az étrendkiegészítőket és gyógyhatású készítményeket gyakran állítólagos orvosok, egészségügyi szakemberek ajánlásával reklámozzák. Ezeket célszerű óvatos gyanakvással kezelni, és vásárlás előtt minden esetben tanácsos kikérni a háziorvos/szakorvos véleményét.

  • A reklámanyagok, a terméktájékoztatók és a honlapokon olvasható információk egyaránt magyar nyelvűek, sokszor a kapcsolattartásra is magyar telefonszámot adnak meg. Lehetséges, hogy a honlap .hu végződésű, ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy magyar kereskedővel van dolgunk. Gyanús lehet az a körülmény, ha nyelvhasználati, nyelvtani problémák, magyartalanságok merülnek fel az írott anyagban. Mindenképp ajánlatos információt szerezni a honlapon az eladó személyéről. Ha ez nem lehetséges, javasolt máshonnan vásárolni.

  • A reklámfüzetben gyakran csak az eladó rövid (fantázia)neve és egy postafiók címe szerepel, a mögötte álló postafiók bérlő honossága nem ismert. Az internetes megrendelés során a tényleges eladó sok esetben nem fedi fel magát, a honlapján található üzletszabályzatból az eladó neve és címe hiányozhat. Ez mindenképpen aggodalomra ad okot, és ha lehet, vásároljunk attól, aki teljes körű információval szolgál.

  • Az interneten olvasható reklámban a kedvezményes ár, akció érvényességi idejeként sokszor csak az adott naptári napnak megfelelő dátum szerepel, arra sarkallva a fogyasztót, hogy gyorsan döntsön és vásároljon. Másnap és harmadnap azonban meglepve tapasztalhatjuk, hogy az akció tovább folytatódik.

  • A vállalkozások a termékhez gyakran 30-60 napos pénzvisszafizetési garanciát is ígérnek, amely a telefonon, interneten, levélben megrendelt vagy a termékbemutatók során vásárolt termékekre kötelezően alkalmazandó 14 napos elállási időnél kedvezőbb, de jó, ha tudjuk, hogy az elállás gyakorlásához a megrendelt terméket a jogszabály szerint a fogyasztónak kell visszajuttatnia az eladóhoz, amennyiben a vállalkozás ezt nem biztosítja. Külföldi székhelyű eladónál ennek költsége pedig a termék árához képest jelentős is lehet.

  • Sokszor előfordul, hogy a reklámanyagot tartalmazó levélben arról biztosítanak bennünket, hogy megnyertük a több millió forint értékű fődíjat. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy a névre szóló kódot küldjük vissza legalább egy termék megrendelésével együtt. A megrendelés mellé még meglepetés ajándékot is küldenek. A fődíjhoz azonban nem lehet hozzájutni, mivel a fogyasztó csak újabb és újabb megrendelést ösztönző leveleket, valamint a fődíj megnyerésével kecsegtető további ígéreteket kap a vállalkozástól. Több esetben olyan nyereménylista is átadásra került, amelyen a fogyasztó neve az abszolút főnyeremény mellett volt feltüntetve. Ezek az ígéretek túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek, kizárólag azt a célt szolgálják, hogy további vásárlásra ösztönözzék a fogyasztókat. Ezért célszerű az ilyen ajánlatokat kellő fenntartással és bizalmatlansággal fogadni.

Az Európai Fogyasztói Központ (www.magyarefk.hu), amely egy uniós hálózat, az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának tagja, a magyar a fogyasztóknak abban az esetben tud segíteni egy esetleges fogyasztói panasz kapcsán, ha az egy másik EU-s tagállamban, illetve Norvégiában vagy Izlandon székhellyel rendelkező vállalkozástól vásárolt termékkel vagy szolgáltatással összefüggésben merül fel. Az EFK ingyenes szakmai és jogi segítséget nyújt a fogyasztóknak annak megkísérlése érdekében, hogy békés megegyezés szülessen a külföldi céggel, ily módon elkerülve egy esetleges hosszadalmas és költséges határon átnyúló bírósági eljárást. Mindazonáltal mindig tanácsos a panaszokat kellő körültekintéssel és óvatossággal eljárva megelőzni!

NFH

További friss hírek