Kun Tomi: „Szeretnék hazajönni. Úgy 20 év múlva”

Tomi akcióban

kuni4Most induló, „majsaiak a nagyvilágban” sorozatunkban a Németországban élő Kun Tamást mutatjuk be.

A kiváló kézilabdás még az uniós csatalakozásunk idején, 2004-ben költözött ki Németországba, egészen pontosan Nürnberg mellé, egy Winkelhaid nevű faluba. A kézilabda volt a fő motiváció. Egy ismerősöm ismerőse edző volt kint, ő keresett meg” – mondja Tamás.

Az, hogy valaki egy faluba megy „légiósnak”, csak azoknak lehet meglepő, akik nem tudják, hogy a németek milyen „kézilabdaőrültek”. „Amikor odakerültem a csapathoz, a 6. ligában játszottunk, de még így is kaptam egy kis pénzt, és segítettek munkahelyet találni: masszőr lettem egy gyógytornász mellett” – folytatja a majsai fiatalember.

Csapatukkal kétszer nyertek bajnokságot, így feljutottak a bajor elsőosztályba. Újabb két év után Tamás egy másik csapathoz igazolt, ahol két évet játszott, és szintén sikerült egy osztályt feljebb lépniük. Ezt követte még egy „komoly” szezon egy újabb klubnál, majd a levezetés: jelenleg Winkelhaid második (!) csapatában – merthogy ilyen is van – játszik.

Tomi akcióban
Tomi akcióban

Eközben természetesen profin megtanult németül, és elhelyezkedett egy közeli kisváros iskolájában, ahol fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozik tornaórán, illetve az uszodában. „Nagyon élvezem a munkámat, és külön előny, hogy sok iskolai szünet van, amikor haza tudok látogatni Majsára” – mondja, hozzátéve, hogy pluszmunkaként masszírozást is szokott vállalni, sőt, edzői képesítést szerezve iskolai kézilabdacsapatot vezet.

Kikerülhetetlen kérdés a pénz. Arról nem faggattuk Tamást, hogy mennyit keres, de az kiderült, hogy a tanári fizetés náluk az itthoninak négyszerese-ötszöröse – még úgy is, hogy a magyar pedagógusok csinos fizetésemelést kaptak tavaly.

kuni2
Csapatkép a 2010/2011-es szezonból

Szintén kihagyhatatlan téma, hogy mikor szeretne hazaköltözni, ha egyáltalán szeretne. „Természetesen szeretnék, de majd csak 15-20 év múlva. Vásároltunk is egy ksi házat Majsaán, azt újítgatjuk. Nyugdíjasként már biztosan nem szeretnék Németországban élni” – válaszolja Tamás, aki ezek szerint a „német”nyugdíjasok nyugodt életét fogja élni Kiskunmajsán.

Szavaiból egyébként a külföldön élő-dolgozó honfitársainkra általában jellemző kettősség bontakozik ki: egyfelől élvezi, hogy egy normális országban él, ahol megbecsülik a munkáját; másfelől „örök idegen” marad. „Nincsenek igazi német barátaim, valahogy nem alakult ki ilyen kapcsolat. Az itt élő magyarokkal viszont nagyon jól megértjük egymást, velük szoktunk összejárni, ha van rá időnk” – jegyzi meg.

Hozzáteszi: Németországban az egyik legnagyobb probléma jelenleg a tömeges bevándorlás, „mindenki” ott akar dolgozni. Nem véletlenül: a 80 milliós országban alig 3 millió munkanélküli van. A bevándorlóktól viszont sokan féltik megszokott életformájukat, sőt anyagi javaikat is. Ennek ellenére Tamás soha nem érzett hátrányos megkülönböztetést magyarsága miatt, az ezzel kapcsolatos legerősebb megjegyzés a pályán hangozott el, miszerint: „hülye külföldi”. Persze a válasz sem maradt el: „hülye kelet-német”…

kuni3
Családlátogatás

„Mindent összevetve nagyon jól érzem magam. Három éve kiköltözött a barátnőm is, és több majsai barátom is itt dolgozik már. Rendszeresen hazalátogatunk, és a szüleim is ki szoktak jönni hozzánk” – foglalja össze az elhangzottakat Tamás.

Már csak alig két évtized, és költöznek is haza…

alfagsm_2

MajsaInfo

 

További friss hírek