Kövér László Szankon: felavatták a büszkeségpontot

 

A magyar emlékezet erejéről beszélt Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Bács-Kiskun megyei Szankon, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emlékezetét hirdető büszkeségpontot avattak pénteken.

A magyar emlékezet erősebb, mint azok, akik fel akarták számolni – jelentette ki a házelnök, hozzátéve, ezt hirdeti a szanki büszkeségpont, hasonlóan az ország többi, valós és jelképes büszkeségpontjához.

Úgy fogalmazott: azt üzeni a büszkeségpont, hogy “mi, mai magyarok az önbecsülésünk, összetartozásunk és munkaáldozatunk segítségével megválthatjuk 21. századi szabadságunkat és méltóságunkat, reményt és esélyt nyújtva ezáltal gyermekeinknek és unokáinknak, elégtételt adva ezzel szüleinknek és nagyszüleinknek.”

Kövér László azt mondta: a rendszerváltoztatásban elnyert szabadság eddigi 26 esztendeje úgy is értelmezhető, mint a nemzeti önmegváltás negyedszázados története.

Szank, 2016. november 25. Kövér László, az Országgyûlés elnöke (b) és Patkós Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) átvágja a nemzetiszínû szalagot a Bács-Kiskun megyei Szankon, az 1956-os forradalomnak emléket állító kiállítóhely, a Büszkeségpont avatásán 2016. november 25-én. MTI Fotó: Rosta Tibor

Az Országgyűlés elnöke ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1990-es rendszerváltoztatás eredményeképpen a kommunista erők ugyan elveszítették politikai hatalmukat, de eszmei és politikai örököseik hosszú ideig nem veszítették el a nemzet emlékezetének és méltóságának megtörésére szolgáló évtizedes eszközeiket az oktatásban, a kultúrában és a tömegtájékoztatásban.

Amikor csak tehették, éltek ezekkel az eszközökkel – tette hozzá -, egészen odáig, hogy szégyenbe és erőszakba fojtották még az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóját is.

Kövér László az 1956-os vidéki történések közül felidézte, hogy akkor jött létre Kiskunhalason az építész, politikus, helytörténész Nagy Szeder István által létrehozott, úgynevezett “halasi norma”, amely a helyi közösség önszerveződésének és újjászületésének rendje lett, és ennek köszönhetően 1956. november 1-jén demokratikus akaratnyilvánítással leváltották a kommunista hatalmat.

Nem véletlen, hogy Nagy Szeder Istvánt mindezért “negyvenhárom börtönben hurcolták meg a kommunisták” – mondta a házelnök.

Kövér László megemlékezett az 1956-os forradalom Bács-Kiskun megyei áldozatairól, akiket sortüzek taroltak le Kalocsán, Kiskunhalason, Szabadszálláson, és felidézte  a “vadállati rémtettet”, a tüntetők elleni véres repülőgép-támadást, amely Tiszakécskén történt.

Szank, 2016. november 25. Installáció az 1956-os forradalomnak emléket állító kiállítóhelyen, a Büszkeségpont udvarán a Bács-Kiskun megyei Szankon az avatás napján, 2016. november 25-én. MTI Fotó: Rosta Tibor

Mindezekre emlékeztet Pongrátz Gergely, 1956 Corvin-közi hőse, aki a közeli Kiskunmajsán talált végső nyugalmat – mondta az Országgyűlés elnöke, hozzátéve, az a Pongrátz Gergely nyugszik ott, aki a rendszerváltoztatás után bizakodással tért haza, hogy azután “a szocialista-szabad demokrata kormányzás idején megbilincselve hurcolják el egy tüntetésről”.

A szanki büszkeségpontról szólva Kövér László azt a kívánságát fogalmazta meg, hogy sok szanki fiatal és sok látogató keresse fel az emlékhelyet és adja tovább az üzenetet: “Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak.”

MTI

 

További friss hírek