Kitüntették Lezsák Sándort a Vajdaságban

 

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség aranyplakettjével ismerték el Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke munkásságát Zentán, a magyar kultúra napja alkalmából.

Lezsák Sándort – aki térségünk országgyűlési képviselője is – olyan politikusként méltatták a vajdasági központi ünnepségen, aki Antall József néhai miniszterelnökhöz hasonlóan mindig 15 millió magyarban gondolkodott. Lezsák Sándor kiemelte, a magyar kultúra napja a politikai kultúra ünnepe is. Felelevenítette azokat a pillanatokat, amikor vajdasági írókkal, Fehér Ferenccel vagy Dudás Károllyal, illetve történészekkel hosszas beszélgetéseket folytatott a múlt század fontos eseményeiről. A díjat vajdasági barátainak és azoknak a délvidéki településeknek köszönte meg, amelyek szép élményekkel gazdagították.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszédében azt hangsúlyozta, hogy a negyedmilliós vajdasági magyarság szerves része a nemzet egészének, szervezetei pedig kiemelt szerepet töltenek be a Kárpát-medencei magyarság kulturális életében. “Ezt erősítettük meg az egyszerűsített honosítás életbeléptetésével, amelynek igénye 1998-ban itt merült fel először. Ezt érvényesítettük azzal is, hogy a szavazati jog kiterjesztésével Országgyűlésünket az egész magyarság képviseletévé tettük” – fogalmazott.

A magyar kormány nemzetpolitikája egységesen Kárpát-medencei térségben gondolkodik – hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte továbbá, hogy a kormánya stratégiai partnerként tekint a Vajdasági Magyar Szövetségre és a vajdasági Magyar Nemzeti Tanácsra (MNT).

hirado.hu – MTI

További friss hírek